opcina@kresevo.ba | +387 (0) 30 806 602

O Kreševu

U gotovo samom geografskom središtu Bosne i Hercegovine na nekih 30 km zračne linije od Sarajeva, smjestio se grad Kreševo. Okružen iskonskom ljepotom stoljetnih šuma i obraslih hladovitih planina, svojim šarmom starog urbanog bosanskog gradića Kreševo može biti idealno mjesto za aktivan odmor i uživanje u netaknutoj prirodi.

Priroda je izdašno i skladno ukrasila ovaj cijeli neveliki prostor predjelima iskonske ljepote. Sjenovite dubine stoljetnih šuma smjenjuju se sa planinskim pašnjacima, mekanim poput najfinijeg tepiha. Desetine manjih i većih planinskih vodotoka - bistrih i studenih potoka i rijeka tisućama godina dubili su svoja korita stvorivši surovu ljepotu svojih dubokih kanjona pred kojom čovjek zastane nijem.

Hrvati kreševskog kraja obilježili su obljetnicu jedne od najvažnijih bitaka za opstanak Hrvata u Lepeničkoj dolini, bitku na Meoršju.
Meor 10

U sklopu obilježavanja bitke blagoslovljeni su križ i spomen-obilježje poginulim braniteljima.

„Danas dođosmo na ovo mjesto blagosloviti novi križ, kao znak naše pripadnosti Isusu Kristu koji je svoj zemaljski život završio na njemu. Uz križ, blagoslovit ćemo i spomen-obilježje koje će svakog prolaznika, pa i nas, podsjećati na žrtvu naših dragih branitelja, koji su dali ono najvrjednije što su imali, da bismo mi danas bili slobodni“, kazao je, uz ostalo, prilikom služenja svete mise kreševski gvardijan i župnik fra Mijo Rajič.

Prije blagoslova, kreševski općinski načelnik Radoje Vidović, ministar unutarnjih poslova u Vladi ŽSB, Feliks Vidović, te pripadnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata Kreševa i Kiseljaka, položili su vijence i zapalili svijeće za poginule branitelje.

Tijekom obrane Kreševa poginulo je 67 branitelja, 114 ih je ranjeno, a jedan se još vodi kao nestali. 
Meor 01
Meor 02
Meor 03
Meor 04
Meor 05
Meor 06
Meor 07
Meor 08
Meor 09




 

Copyright 2007-2020 OPĆINA KREŠEVO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17