opcina@kresevo.ba | +387 (0) 30 806 602

Općina Kreševo nalazi se u Središnjoj Bosni u Srednjobosanskom Kantonu/Županiji, a zauzima prostor od 150 km2.

Općina Kreševo graniči s općinama: Kiseljak, Fojnica, Konjic i Hadžići. 

U povijesti je imala karakteristiku prometne izoliranosti jer je izvan glavnih prometnih veza Bosne i Hercegovine, što se i danas osjeća. U novije vrijeme se ubrzano radi na rješavanju tog gorućeg problema.

Općinsko središte, grad Kreševo, povezano je sa Sarajevom dvama putnim pravcima: starijim, udaljenim 48 km, asfaltnim putem koji vodi preko Kiseljaka, te novim asfaltnim putem preko Lepenice kojim se znatno skraćuje udaljenost do Sarajeva. Prometno je spojena i sa Tarčinom, koji pripada općini Hadžići, ne asfaltiranim regionalnim putem. Sva sela su povezana asfaltnim komunikacijama s putnim pravcem Kreševo-Kiseljak.

Grad Kreševo smješten je uz obale rijeke Kreševčice, a nadmorska visina mjesta je 640 m. Karakteriziraju ga srednjobosanska arhitektura, zelenilo, čistoća i mir. Prema popisu iz 1991. godine općina je imala 6700 stanovnika, od čega su 2700 žitelji grada Kreševa, a ostali dio puka živi u 27 sela. Prema istom popisu općina je imala 1920 kućanstava. Prema nezvaničnim podacima iz 2003 godine Općina Kreševo imala je 4008 stanovnika od čega je 3218 hrvata ili 80% te 790 bošnjaka ili 20%.

Cijelo područje Kreševske općine izuzetno je lijepo zbog visokih grebena, brda i planina od kojih su najpoznatije: Čubren, Berberuša, Volujak, Lopata, Trebac, Inač, Meoršje, Bitovinja. Visoke bukove, hrastove, grabove i jelove šume čine 70% općinskog prostora. Brojni planinski izvori i potoci naglašavaju čari čiste i nedirnute prirode, a jednostavni planinski putevi i staze ipak omogućavaju pristup svim prirodnim ljepotama.

.

 

Copyright 2007-2020 OPĆINA KREŠEVO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17