opcina@kresevo.ba | +387 (0) 30 806 602

U predvorju zgrade Osnovne škole „Dr. Boris Ćorić“ obilježen je židovski blagdan Pesah.
Pesah 1

Blagdan je obilježen tako što su školarci iz obitelji Martinčević Kolonomos uprizorili malu predstavu o Seder večere, koja predstavlja jedno od obilježja proslave tog velikog židovskog blagdana. S mališanima je u uprizorenju sudjelovao i Eli Tauber, savjetnik za vjeru i kulturu Jevrejske zajednice BiH.   

Pesah je najveći židovski blagdan, jedan od tri hodočasnička blagdana kada svi Židovi koji imaju mogućnost hodočaste u Jeruzalem. U vrijeme postojanja hrama svaki punoljetni muškarac bio je obvezan doći u Sveti grad. To je blagdan koji se proslavlja u obitelji, a za vrijeme Seder večere  svi ukućani se okupljaju oko trpeze na kojoj su postavljena jela koja simbolično podsjećaju na robovanje Židova u Egiptu i na njihovo izbavljenje. Ovaj blagdan se obilježava u spomen spasenja Židova iz egipatskog ropstva. 

Veličina blagdana je u tome što predstavlja jedinstveni čin oslobađanja jednog naroda iz ropstva spojen s drugim jedinstvenim vjerskim događajem - dobivanjem Tore - Deset Božjih zapovijedi. U početku je slavljen sedam dana, ali je zbog nepreciznosti starog židovskog kalendara usvojen običaj da se u zemljama galuta (dijaspora) slavi osam dana, i to svake godine od 15. do 22. nisana, pri čemu su prva i posljednja dva dana puni blagdani, a ostala četiri polupolublagdani.

Pesah je blagdan koji se najduže u kontinuitetu obilježava u svijetu, već više od 2.500 godina.
Pesah 2

Copyright 2007-2020 OPĆINA KREŠEVO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17