opcina@kresevo.ba | +387 (0) 30 806 602

Tradicionalne sportske igre HVIDRA-e HVO Herceg-Bosne, 21. po redu, jutros su svečano otvoreno na Gajicama iznad Kreševa.
Zvij 15
Prema riječima predsjednika HVIDRA-e, Dragana Radića, redovite igre su ove godine otkazane zbog situacije s pandemijom, a novac preusmjeren za borbu protiv iste, ali se vodstvo Udruge odlučilo na mini izdanje igara, bez teških tema koje i dalje tište braniteljsku populaciju.
"Kao branitelji, nosimo svoje rane koje su nam ostale iz prošlosti, ponosni što smo pronašli nešto za što se vrijedi boriti. Ipak, moramo nastaviti živjeti, živjeti u sadašnjosti jer ratnici ne odustaju od života ni u miru. Razumijemo prošlost, vjerujemo u budućnost, stoga ponosno hodajte jedan uz drugoga, jer svi mi i danas dijelimo iste osjećaje i ne želimo da nas hvale ili slave nego da nas razumiju i ne ponižavaju", kazao je Radić u uvodnom obraćanju.
Igre je otvorio ministar branitelj Hercegovačko-neretvanske županije Oliver Soldo.
"Ista nas nada i volja vodi svaki put. I danas nosimo iste vrijednosti kao u vrijemo kada smo nosali puške. Ako mi posustanemo drugi će zaboraviti za što smo ginuli stoga čuvajte dignitet Domovinskog rata i brinite jedni o drugima" kazao je ministar Soldo te dodao kako u dugu viteštva i zajedništva otvara današnje Igre“, kazao je, uz ostalo, ministar Soldo. 
A da je zajedništvo potrebno više nego ikad, složio se i domaćin svečanosti, načelnik Općine Kreševo Renato Pejak.
"Borbe se danas vode nekim drugim, političkim sredstvima, međutim, previše je krvi proliveno, života izgubljeno da bismo danas odustali i nekome prepustili naše prostore. Stoga vam želim dobrodošlicu u Kreševo, općinu u kojoj ste uvijek dobrodošli i vi i vaše obitelji, osjećajte se kao svoj na svome", kazao je Pejak nazočnim braniteljima, s kojima je prije otvorenja Igara ispred središnjeg spomen-obilježja poginulim kreševskim braniteljima položio vijence i zapalio svijeće.
Ugodno sportsko druženje i pozdrave u ime Općine Kiseljak gostima je poželio kiseljački načelnik Mladen Mišurić-Ramljak. Svečanom otvorenju  nazočili su i savjetnik predsjednika FBIH, Pavo Šljivić, pomoćnik federalnog ministra branitelja, general Martin Frančešević, te  predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO-a Nikica Tomić.
Natjecanja su, uz poštivanje epidemioloških mjera, organizirana u stolnom tenisu, šahu, gađanju iz zračne puške, pikadu te visećoj kugli.
S obzirom na to da su u rat išli s blagoslovom, branitelji su se danas prije početka Igara i pomolili, a molitvu je predvodio kreševski gvardijan fra Josip Tomas.
Zvij 11Zvij 12Zvij 13Zvij 16Zvij 17Zvij 19Zvij 20Vij 12Vij 13Vij 14Vij 15Vij 16


(artinfo.ba, B. B.)Vij 17

Copyright 2007-2020 OPĆINA KREŠEVO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17