opcina@kresevo.ba | +387 (0) 30 806 602

Naš sugrađanin Anto Stanić izdao je novu knjigu. Naslov joj je „Zrnjevlje mudrosti“, a radi se o knjizi kratkih eseja i narodnih izreka.
Zrn
Knjigu je tiskao „Foto Stanić“ u nakladi od 200 primjeraka, od čega je autor i izdavač 35 komada darovao 9. razredu Osnovne škole „Dr. Boris Ćorić“, a još 45 komada maturantima Srednje škole „Kreševo“.
„Najnovija knjiga eseja Ante Stanića 'Zrnjevlje mudrosti' predstavlja antologijski izbor narodnih izreka ili poslovica popraćenih autorovim komentarima. Riječ je o originalnoj zamisli da se napiše knjiga čija je tema narodna mudrost, njen značaj i mogućnosti praktične primjene u svakodnevnom životu. I mora se priznati da je uspio da napravi zanimljivu i korisnu knjigu bez imalo banalnosti, a koja se, od prve do zadnje rečenice, čita sa uživanjem i zadovoljstvom.
Narodne izreke ili poslovice su plod onoga što se događalo i ponavljalo kroz opće iskustvo čovječanstava, a prisutne su kod svih naroda svijeta. Njima se željelo ukazati da postoje životni zakoni koji se ponavljaju bez obzira na vrijeme i okolnosti, te nam kazuju kako se treba u određenim prilikama ponašati, što preuzimati da bi život bio lakši, ljepši i normalniji. One predstavljaju veliko, stoljećima predočavano iskustvo za razne, često i oprečne slučajeve, ali i moralne i etičke norme duge povijesti duhovnog narodnog života.
Poslovice ili zrnjevlje mudrosti, kako ih naziva Anto Stanić, imaju neospornu i trajnu duhovnu i praktičnu vrijednost potvrđenu njihovim trajanjem kroz vrijeme. To su kratke i sažete misaone tvorevine koje savjetuju i opominju. Njihova osnovna namjena je poučna, kroz izricanje životnih istina i pravila. One su jedna vrsta umotvorina nastalih na osnovu stečenih iskustava, interpretiranih onako kako je to prost narod shvatio i uobličio. Njima se saopćavaju opće životne istine o pravdi, sudbini, životu i smrti, poštenju, radu, načinu ponašanja, i ujedno upozoravaju na eventualne posljedice. Ovom svojim knjigom A. Stanić daje i kratke komentare narodnih izreka ukazujući na višestruke mogućnosti njihove primjene u svakodnevnom suvremenom životu. I to je ono što njegovu knjigu čini vrijednom i korisnom, veoma poželjnom za mlađu populaciju“, napisao je, uz ostalo, o novoj knjizi Ante Stanića recenzent Momčilo Spasojević.

Copyright 2007-2020 OPĆINA KREŠEVO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17