opcina@kresevo.ba | +387 (0) 30 806 602

IMG_7180_Copy.jpg

 

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragan Čović danas je u Stocu održao redovitu koordinaciju s predsjednicima županijskih Vlada, gradonačelnicima i načelnicima gradova i općina, koji su izabrani ispred HDZ-a BiH.

Sastanku su nazočili i Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg ureda za Hrvate izvan RH, Nevenko Barbarić, zastupnik u Saboru RH te Toni Kraljević, ministar financija u Vladi Federacije BiH. Domaćin susreta bio je gradonačelnik Stjepan Bošković.

Sastanku je nazočio i načelnik općine Kreševo Renato Pejak.

Dužnosnici su na početku govorili o provedbi zaključaka s prethodne koordinacije uz aktualna pitanja, kako lokalne tako i županijske razine. Komentirana je i aktualna politička situacija kao i proces uspostave izvršne i zakonodavne vlasti svih razina u BiH, o čemu je nazočne izvijestio predsjednik dr. Dragan Čović. Također, razgovarano je i o budućim integracijskim procesima koji stoje pred Bosnom i Hercegovinom, ali i skorom uspostavom novih županijskih Vlada.

Uz zahvalu na dosadašnjoj potpori Vlade Republike Hrvatske i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, danas je razgovarano o novim modelima i mogućnostima suradnje na projektima koji će unaprijediti kvalitetu života Hrvata u BiH. O mogućim modelima i aktualnim projektima govorio je državni tajnik Zvonko Milas.

Toni Kraljević, ministar financija u Vladi Federacije BiH govorio je o tekućim i kapitalnim prijenosima za općine, gradove i županije od Vlade Federacije BiH.

Na održanoj koordinaciji govoreno je o nekim strateškim projekatima i njihovim rješenjima.

Oko izgradnje objekta Hrvatske akademije za znanost i umjetnost (HAZU) u BiH, te o statusu Akademije i akademika, govorio je akademik Mladen Bevanda, predsjednik Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH. Posebno je istaknuo i suradnju s drugim akademijama te znanstvenim i kulturnim ustanovama. Akademije mogu i trebaju biti most suradnje kako među znanstvenicima tako i promicatelji dobrosusjedskih odnosa među ljudima i narodima, te raditi na uspostavljanju ljudskih i dobrosusjedskih odnosa, istaknuto je.

Andrijana Katić, ministrica prometa i komunikacija u Vladi Federacije BiH govorila je o prometnoj infrastrukturi, aktualnim i planiranim projektima.

Na koordinaciji su razmatrana pitanja javnog poljoprivrednog zemljišta, granični prijelazi, funkcioniranja Javnih poduzeća kao i pitanje Južne plinske interkonekcije

 

IMG_7170_Copy.jpg

 

IMG_7177_Copy.jpg

Copyright 2007-2020 OPĆINA KREŠEVO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17