opcina@kresevo.ba | +387 (0) 30 806 602

Grb kresevo

Kada je prije pet mjeseci objavljen Natječaj za sudjelovanje u Programu poticaja volontiranja mladih u 2013. godini Službe za zapošljavanje Kantona Središnja Bosna, Općina Kreševo i brojni poduzetnici odmah su zaposlili volontere i prijavili se na taj natječaj.

Nitko tada nije primijetio kontradiktornost u natječaju, gdje se na početku kaže kako su za Program osigurana sredstva u iznosu od 324000,00 KM“, a na kraju i ograda: „…ukoliko u planiranom roku ne budu ugovorena planirana sredstva, realizacija Programa se nastavlja sve dok planirana sredstva ne budu ugovorena“.

Prije nekoliko dana na adrese podnositelja zahtjeva za sudjelovanje u Programu poticaja volontiranja mladih u 2013. došla je obavijest kako „Služba za zapošljavanje KSB nije u mogućnosti realizirati navedeni program“. Obrazloženje ćemo citirati:

„Nažalost, Federalni zavod za zapošljavanje odbio je namiriti nedostajuća sredstva za pasivne mjere zapošljavanja (novčane naknade, zdravstvenu zaštitu i dokup staža) ukoliko pristupimo realizaciji Programa uz objašnjenje da sredstva prikupljena od doprinosa za osiguranje volontera nisu namjenska, te je Služba obvezna financirati sve troškove iz redovnog poslovanja prije aktivnih mjera zapošljavanja u koje spada i Program poticaja volontiranja mladih u 2013. godini. Prema tome, ukoliko bi Služba pristupila realizaciji Programa, Federalni zavod joj ne bi namirio nedostajuća sredstva za redovno poslovanje što je inače zakonska obveza“.

U Obavijesti se navodi i kako je Služba spomenuti program sačinila na osnovu zakonske regulative, ciljeva Programa, rada službe, te „Zaključkom Vlade KSB da sredstva od doprinosa za osiguranje volontera primljenih u županijskim organima uprave iskoristi za financiranje novog programa zapošljavanja volontera“.

Zbog pravne neusuglašenosti Zavoda za zapošljavanje F BiH i KSB, Općina Kreševo i kreševski poduzetnici se, u najmanju ruku, osjećaju prevarenima. Tako se, vjerojatno, osjećaju i mladi volonteri koji su dobili priliku steći prvo radno iskustvo i naknadu za topli obrok. 

Copyright 2007-2020 OPĆINA KREŠEVO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17