opcina@kresevo.ba | +387 (0) 30 806 602

EPS

Tvrtka EPS LAŠTRO najveći je proizvođač ekspandiranog polistirena (trgovačkog naziva stiropor) u BiH i jedan od najvećih u jugoistočnoj Europi.

Kada se otpočinjalo s proizvodnjom ekspandiranog polistirena (1997. godine), toplinsko izoliranje u graditeljstvu bilo je prilično nepoznato široj javnosti, djelomice i stručnoj. U to vrijeme, primarni zadatak ovog poduzeća bio je predstaviti ekspandirani polistiren potrošačima i stručnjacima, te ukazati na sve prednosti ovog tehničkog materijala. Danas je slika potpuno drukčija i ne može se zamisliti ozbiljan građevinski projekt bez toplinske izolacije.

Zadovoljstvo kupaca temelj je svih aktivnosti u ovom poduzeću. Zato se stalno radi na poboljšanju organizacijskog sustava, kao i sustava upravljanja kvalitetom proizvoda, a sve u cilju zadovoljavanja tržišnih zahtjeva. Poslovna strategija zasniva se, između ostalog, na primjeni europskih tehničkih standarda. Tako su svi proizvodi ove tvrtke certificirani u ovlaštenom laboratoriju za toplinska mjerenja. 

Poduzeće se najviše bavi proizvodnjom stiropora za graditeljstvo. Na proizvodnju fasadnog stiropora otpada oko 80% ukupne proizvodnje, a ostalih 20% odnosi se na stiropor koji se ugrađuje u podzemne instalacije, te podne i krovne konstrukcije. Kao primjer, u poduzeću preporučuju da krovna izolacija bude dvostruko deblja od fasadne. Nedvojbeno je da kupac, ugrađujući termičku izolaciju u svoje objekte, u bliskoj budućnosti ostvaruje značajnu novčanu uštedu. 

Najveći problem u poslovanju, ističu u EPS LAŠTRI, je nelojalna konkurencija, koja značajno snižava cijene na štetu kvalitete proizvoda. Zbog niske kupovne moći stanovništva općenito, sve se više kupuje lošiji proizvodi, pa tako i jeftiniji. 

EPS LAŠTRO pokriva 31% tržišta BiH; lider je u jugoistočnoj Europi u proizvodnji stiropora. Izvoz ne zauzima posebno mjesto u poslovanju tvrtke, s obzirom da na njega otpada tek 5% ukupne proizvodnje (izvozi se u Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru i Sloveniju). Poduzeće zapošljava 44 stalna djelatnika te 10 do 15 sezonskih.   

Posljednjih nekoliko godina većina tvornica stiropora bilježile su pad u proizvodnji i gubitak tržišta, dok je ova tvrtka ostvarivala rast. Tek u prvom polugodištu ove godine zabilježen je pad od 16% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Značajnijih promjena na tržištu do kraja ove godine neće biti, tako predviđaju u ovom poduzeću.

EPS LAŠTRO će proizvoditi toplinsku izolaciju za građevinske objekte i dalje. Međutim, tvrtka će uskoro investirati sredstva u nabavku strojeva za nove proizvode, kao što su ploče za podno grijanje te za još neke specijalizirane proizvode. 

Što se tiče novog zapošljavanja, o tome u poduzeću ne mogu ništa jamčiti, s obzirom na tešku ekonomsku krizu u BiH i šire. 

Copyright 2007-2020 OPĆINA KREŠEVO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17