opcina@kresevo.ba | +387 (0) 30 806 602

Upravno vijeće Sveučilišta u Mostaru održalo je petu sjednicu u Kreševu, a jedna od tema bila je i informacija o otvaranju discolciranog studija glazbene umjetnosti u našem gradu.

Kako je kazala prof. dr. Ljerka Ostojić, rektorica Sveučilišta, jedan od ciljeva je širenje i dislociranje Sveučilišta izvan Mostara, u manje centre, a Kreševo se sasvim uklapa u ta gledanja. Ostojić je kazala kako su nadležna tiječa Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti, u sklopu kojeg djeluje studijska grupa Glazbena umjestonst, donijeli odluku o prihvaćanju elaborata o otvaranju dislociranog studija u Kreševu, a suglasnost je dao i Senat Sveučilišta. Zatražena je i suglasnost županijskog Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta u Travniku, a Općina Kreševo već je poduzela određene korake u pravcu realizacije projekta.

Načeknik Općine Kreševo, Radoje Vidović, koji je također prisustvovao sjednici, projekt je ocijenio iznimno značajnim za Kreševo. Vidović je kazao kako će Općina učiniti sve što je u njenoj moći na planu stvaranja uvjeta za kvalitetan rad dislociranog studija te prezentirao mogućnosti za smještaj studija.

Mr. Frano Martinčević, od koga je i krenula inicijativa o kojoj se raspravljalo, iznio je podatke o broju nižih i srednjih glazbenih škola u Središnjoj Bosni te o stanju na visikoškolskim glazbenim ustanovama koje djeluju na području BiH, a govorio je i o kadrovskoj politici budućeg studija. Martinčević je predložio uvođenje sasvim novog pristupa po kome bi se profesori koji predaju budućem studiju trebali, kroz mentorsko djelovanje ili kroz održavanje određenog broja sati fakultativne nastave, sudjelovati i u radu nižih razina glazbenih škola. Time bi se, smatra Martinčević, talenti sustavno usmjeravali, a profesori bi imali bolji nadzor nad njihovim razvojnim procesom.

Nastava u Kreševu trebala bi, prema zaključku Upravnog vijeća, startati već na jesen, od naredne akademske godine, a dotad će biti stvoreni materijalno-financijski preduvjeti i riješeni drugi detalji.

 

  
Copyright 2007-2020 OPĆINA KREŠEVO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17