opcina@kresevo.ba | +387 (0) 30 806 602

I ove godine će u našem gradu na prigodan način biti obilježeni pokladni dani.


Obilježavanje će započeti u nedjelju, nakon pučke svete mise, na gradskom trgu, a organizirat će ga kreševska podružnica Hrvatskog kulturnog društva "Napredak", čije će se sekcije pobrinuti za dobro raspoloženje nazočnih. Osim glazbe, pjesme i igre, bit će, najavljeno je, i kuhanog vina.

U utorak, s početkom u 10 sati, slijedi defile pod maskama glavnom gradskom ulicom, a organizirat će ga Osnovna škola "Dr. Boris Ćorić" u suradnji sa Srednjom školom, Dječjim vrtićem "Radost", Framom, "napretkovcima" i svim drugim koji budu željeli pomoći.


Karneval (lat. caro: meso + levare: dignuti; u značenju „zbogom mesu”) je svečano razdoblje prije Korizme tijekom kojeg se priređuju povorke maškara, kostimirani i maskirani plesovi. Karnevali su vezani uz određene regije, mjesta i njihove običaje, a često se u prerušavanju moraju poštivati pravila i ritual, njihov početak i kraj. Osim tih naziva u uporabi su i krnjeval, krnoval, pokladi, pust, fašnjek ili maškare. Pokladni ophodnici također se nazivaju raznovrsnim nazivima poput maskara, mačkara, fašenka, pusta, dida, pesnika, a nazivi se  razlikuju od mjesta do mjesta, kao i skupina poput zvončara, baba, pokladara, maškura i drugih, a pokladni nazivi ponekad označavaju nekoliko pojmova. Karnevalske svečanosti obično uključuju maskirane povorke i plesove, bakljade, vatromete, obasipanje cvijećem, konfetima i korijandolima, te na kraju svečano spaljivanje ili pokapanje velike lutke, personifikacije „princa karnevala”


Najvjerojatnije se razvio iz rimskih bakanalija, luperkalija i saturnalija, ali je utemeljen i na magijskom vjerovanju u gojenje zlih sila, kao i protjerivanje zime. Ima i socijalno značenje jer se kroz lakrdijašenje često očituje i društvena kritika.

Copyright 2007-2020 OPĆINA KREŠEVO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17