opcina@kresevo.ba | +387 (0) 30 806 602

U uredu općinskog načelnika u ponedjeljak uvečer je održana Osnivačka skupština Poljoprivredne zadruge "Kreševo".

Skupina poljoprivrednika i drugih osoba koje se bave srodnim djelatnostima nedavno je inicirala osnivanje poljoprivredne zadruge, a ideja je vrlo brzo pretvorena u djelo.

Osnivačkoj skupštini nazočilo je 17 zainteresiranih za osnutak zadruge, a na početku im se obratio općinski načelnik Radoje Vidović.

- Svi mi često čujemo stav kako naša općina ima potencijala za poljoprivrednu proizvodnju, ali da taj potencijal nije adekvatno iskorišten - kazao je, uz ostalo, Vidović. - Nedavno je održan jedan sastanak vezan za tu temu na kojem smo dogovorili da pokušamo naći načine za oživljavanje poljoprivredne proizvodnje, a rezultat je večerašnja sjednica. Mišljenja nas u Općini i onih koji se bave poljoprivredom poklopila su se, a način na koji ćemo kanalizirati naša zajednička gledanja jeste osnivanje poljoprivredne zadruge. Općina želi i može - naglasio je Vidović - pomoći jednu ovako vrijednu inicijativu, a to ćemo učiniti kroz sufinanciranje, kao i kroz to da cijelo vrijeme budemo na usluzi onima koji budu vodili buduću zadrugu. U proračunu je planirano 10.000 KM za poticanje i pomoć poljoprivrednim proizvođačima, a taj iznos možemo i povećati ukoliko se vidi da sve funkcionira na najbolji način i da poljoprivrednici imaju koristi. Usto ćemo osigurati i prostorije za rad zadruge i pomoći na sve druge načine koje nam zakoni dozvoljavaju.

Notarka Smiljka Đukić i tajnik općinskog organa uprave, Boso Bošnjak, pojasnli su nazočnima zakonsku proceduru za osnivanje zadruge, pa je prva sjednica Skupštine mogla započeti. Đukić je prezentirala detalje Ugovora o osnivanju i detalje donošenja zadružnih pravila.

Za predsjednika Skupštine izabran je Enver Bejtić, u Upravni odbor Jozo Trogrlić, Kemo Neradin, Zoran Čalaga, Šimo Ivanković i Juro Čalaga, a u Nadzorni odbor Dragan Petrić, Menso Fazlibašić i Zoran Šimić, dok je za privremenog direktora imenovan Davor Lalić.

Osim financijske pomoći Općine, dio sredstava za rad Zadruge osigurat će i njeni osnivači, koji su se obvezali uplatiti sredstva u roku od 10 dana. Zadruga će biti registrirana za za uzgoj žitarica, voća, povrća, čajeva, sadnog materijala, bilja koje se koristi u farmaciji i ukrasnog bilja, za uzgoj stoke i peradi, za pčelarstvo, proizvodnju sjemenskog materijala, sakupljanje i otkup šumskih plodova, uzgoj ribe, preradu, konzerviranje i skladištenje mesa, ulja, masti, mlijeka i sira, te za veći broj drugih djelatnosti srodnih navedenim.

     

     

Copyright 2007-2020 OPĆINA KREŠEVO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17