opcina@kresevo.ba | +387 (0) 30 806 602

INTERVJU: NAČELNIK OPĆINE KREŠEVO RENATO PEJAK 

Razgovarala Selma Pušina 

        
SARAJEVO, 26. FEBRUARA (ONASA) - Načelnik Općine Kreševo Renato Pejak u intervjuu za Agenciju ONASA, između ostalog, govori o saradnji sa drugim općinama, prioritetnim prijektima, perspektivi mladih u Kreševu, te projektima iz oblasti kulture i turizma. 

ONASA: Kako biste ocijenili stanje Općine i kakav je kvalitet življenja? Šta građani mogu očekivati od Vas u narednom mandatu? 


PEJAK:
 Općina Kreševo po broja stanovnika i površini spada u red manjih općina u BiH. Ta činjenica izravno utječe na visinu proračuna Općine. Percepcija javnosti je da u Kreševu gotovo uopće nema neuposlenih, što ne odgovara stvarnom stanju. Prema podacima zaključno sa 31. decembrom 2016. godine u Općini Kreševo zaposleno je 1.238 osoba, dok je 600 neuposlenih. Općina nastoji stvoriti uvjete za razvoj poslovnog okružja i povećanje poslovnih aktivnosti. U tom smislu, prvi cilj je bio poboljšati infrastrukturu. 
528
ONASA: Da li postoji saradnja sa drugim općinama? 


PEJAK: 
Saradnja s drugim općinama nije izbor, već je nužnost s obzirom na to da se zajedničkim naporima može postići puno više za dobrobit građana i poslovne zajednice. Dobra saradnja je sa susjednim općinama, a posebno je važna saradnja sa općinom Kiseljak, budući da je za Kreševo najvažniji putni pravac Kreševo - Kiseljak. Ništa manje nije važna i saradnja sa drugim susjednim općinama Fojnicom i Hadžićima. 
  
ONASA: Općina Kreševo i poduzeće "Ibis" iz Zavidovića potpisali su ugovor o izradi Elaborata sanitarne zaštite deset izvorišta na području općine Kreševo. Šta nam možete reći povodom toga? 


PEJAK:
 Općina Kreševo i poduzeće "Ibis" iz Zavidovića potpisali su ugovor o izradi Elaborata sanitarne zaštite deset izvorišta na području općine Kreševo. Prema ugovoru, izrada elaborata će stajati 10.650 KM bez PDV-a odnosno 12.460 KM s PDV-om. Sredstva su zajednički osigurali Općina Kreševo i Fond  za zaštitu okoliša FBiH. Općina je do sada uložila značajne napore i zaštitila veća izvorišta kao što su Kostajnica, Šćona, Orunj, Oklop i Sedra. Ovo je kontinuitet brige o vodi kao ključnom resursu. 
        
ONASA: I ove godine raspisan je konkurs za dodjelu stipendija djeci branitelja za akademsku 2016/2017. godinu. Da li ćete Vi kao načelnik raditi na ovom polju i možda obezbijediti veća sredstva stipendiranja studenata i đaka i da li mladi ljudi u Kreševu mogu očekivati bolju budućnost ? 


PEJAK: 
Konkurs za stipendije biće raspisan u martu ove godine i proračunom u ove svrhe je planirano 20.000 konvertibilnih maraka (KM). Općina Kreševo je u protekloj godini stipendirala 31 studenta, a briga o studentima biće prioritet i u narednom razdoblju. Za učenike osnovne i srednje škole koji su slabijeg materijalnog stanja Općina nastoji osigurati udžbenike, užinu i prijevoz.   


ONASA: U kontekstu prethodnog pitanja nameće se i pitanje opće perspektive mladih u Kreševu za ostanak i rad?
 


PEJAK:
 Mnogi mladi napuštaju Bosnu i Hercegovinu, a nažalost, ovakav trend nije stran ni Općini Kreševo. Ključno rješenje leži u osiguravanju poslovnih aktivnosti, jer će jedino mogućnost zaposlenja zadržati mlade u Općini Kreševo. 


ONASA: Općina Kreševo je dobila prvi park za djecu koji je inspirisan kulturnim naslijeđem BiH. Šta nam možete reći povodom toga i koliko je Općina učestvovala u projektima iz oblasti kulture?
 


PEJAK: 
Prvi park za djecu u Bosni i Hercegovini inspirisan kulturnim naslijeđem otvoren je baš u Kreševu u dvorištu dječijeg vrtića “Radost“. Ovaj park je rezultat zajedničkih ideja, napora i sredstava direktorice vrtića Dajane Pavlović, Fondacije “Kulturno naslijeđe bez granica” i kompanije dm. Svaki kulturni događaj u Kreševu, Općina podrži shodno svojim mogućnostima i to će nastaviti raditi. Općina pomaže dječiji vrtić “Radost”, a kao simboličnu mjeru, Općina za svako novorođeno dijete daje jednokratnu pomoć u iznosu 200 KM. 
        
ONASA: Turizam je jedna od privrednih grana koja najbrže i najlakše, ako su dobri planovi, može razviti određeno područje. Potpisali ste ugovore za implementaciju projekata iz oblasti turizma. Koji su to projekti i kakve su Vaše namjere na ovom polju za općinu Kreševo koja i te kako ima šta ponuditi posjetiocima? 


PEJAK: 
Općina Kreševo ima osam nacionalnih spomenika, bogatu povijest i kulturno naslijeđe. U toku su aktivnosti na izradi turističke signalizacije, a štampan je i turistički vodič na našem i engleskom jeziku. U ovom trenutku Općina Kreševo je jedna od općina u kojoj se realizira projekat “Osnaživanje ruralnih turističkih destinacija oko Sarajeva sa ciljem diversifikacije ruralne ekonomije” finansiran sredstavima Evropske unije. Koordinator i implementator projekta je "Alterural" iz Sarajeva, a jedan od partnera je i ZU “Kreševski citrin“. Potonji je, također, organizator tradicionalnog sajma minerala, stijena, fosila, poludragog i dragog kamenja koji je postao kreševski “brand“. Dovršetkom gradnje Muzeja Franjevačkog samostana biće poboljšana kulturna i turistička ponuda Kreševa. U tom smislu, razvoj turističke djelatnosti u Kreševu ostaje u fokusu Općine.   


ONASA: Po čemu je to drugačija i prepoznatljivija Općina Kreševo u odnosu na druge općine, te po čemu ćete je Vi učiniti drugačijom?
 


PEJAK:
 Kao načelnik Općine Kreševo ponosan sam na svoje sugrađane jer ih smatram vrijednim i marljivim, zbog toga što su posvećeni onome što rade. Građani su najveći kapital općine, a nadam se da će uživati u razvoju i prosperitetu s obzirom i na niz prednosti poput geoprometnog položaja, blizine glavnoga grada... Gospodarski razvoj se temelji na tradiciji, kulturnom naslijeđu i na predanosti očuvanja životne sredine, što čini održivi razvoj.

Copyright 2007-2020 OPĆINA KREŠEVO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17