opcina@kresevo.ba | +387 (0) 30 806 602

poljoprivredniciAna Bašić, konzultantica federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Jerke Ivankovića Lijanovića za međunarodne projekte, u njegovo ime, posjetila je danas Kreševo. Tom prilikom, konzultantica Bašić prigodnim govorom otvorila je prezentaciju 'Projekta poboljšanja životnih uvjeta na selu'.

Općina Kreševo je jedna od petnaest općina u FBiH koja je obuhvaćena ovim IFAD-ovim projektom, a sve u cilju što adekvatnijeg upoznavanja i informiranja o načinu korištenja raspoloživih sredstava za razvoj domaće poljoprivredne proizvodnje.

"Ovo je već šesti po redu projekt koji IFAD implementira u Bosne i Hercegovini. IFAD-ovi projekti su doista po svim mjerilima stranih donatora pokazali praktičnu uspješnost na terenu i mislim da će i u Kreševu, kako pokazuje naša radna jedinica u ministarstvu, i ovaj projekt biti jako uspješan. Naša ruralna područja, uglavnom su zapostavljena jer država nema dovoljno novca za pokretanje i implementiranje većih infrastrukturnih projekata. Kroz ovaj projekt sredstva se mogu iskoristiti upravo za obnovu seoskih puteva, rasvjete i slično, što će poljoprivrednicima olakšati pristup tržištu. Sa druge strane, financijski dio kroz kreditne organizacije s nešto nižim kamatama, koji je danas prezentiran, našim poljoprivrednicima će jednostavnije omogućiti pristup do sredstava za investiranje. Uz pomoć zadruga,  edukativnog dijela, poljoprivrednici će također imati bolji pristup tržištu", izjavila je konzultantica Bašić.

Zdravko Miličević, načelnik općine Kreševo ocijenio je da Kreševo ovim projektom može puno dobiti.

"Naši sugrađani poljoprivrednici ovakvim projektima mogu poboljšati svoju egzistenciju i egzistenciju svojih obitelji. Također, naši sugrađani koji žive u ruralnim sredinama imaju priliku izravno utjecati na smanjenje ogromne nezaposlenosti u našoj zemlji. Drago mi je što su se upravo oni, potencijalni korisnici, u velikom broju okupili na ovoj prezentaciji. Mi želimo da oni dobiju što više mogućnosti za njihov ugodniji i bolji život i to na njihovoj rodnoj grudi, stvarajući i živeći od svoga rada", dodao je načelnik Općine Kreševo, Zdravko Miličević.

Također, konzultantica Bašić na sastanku s načelnikom Kreševa Miličevićem, nakon održane prezentacije, naglasila je kako se u budućnosti ovakvi i slični projekti mogu očekivati u Kreševu i cijeloj SBŽ-u koji kao i ostatak Bosne i Hercegovine ima ogroman poljoprivredni potencijal i jako vrijedne ljude.

 

Copyright 2007-2020 OPĆINA KREŠEVO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17