opcina@kresevo.ba | +387 (0) 30 806 602

P1090517

U Kreševu je 5.III.2013. god. održana ceremonija završetka projekta „Podrška razvoju ruralnih turističkih destinacija na planinama Rajac (Srbija) i Vranica (BiH)“. Prekogranični IPA projekt, koji je financiran od strane Europske Unije, realiziran je tijekom prošle dvije godine, a implementirali su ga Caritas International, Caritas Biskupske konferencije BiH, Caritas Srbije te udruženje „Seoski turizam Srbije“. Cilj projekta  bio je revitaliziranje ruralne ekonomije, unaprjeđenje ekonomske razmjene u regiji, podrška konceptu održivog razvoja i doprinos profesionalizaciji i stručnom usavršavanju svih aktera u ruralnom turizmu.

Realiziran je cijeli niz aktivnosti, kao što su edukacije i radionice u kojima su sudjelovali pružatelji usluga u ruralnom turizmu, a neki od njih boravili su u Francuskoj na studijskom putovanju. Jedan od sadržaja projekta bila je i turistička infrastruktura i nabavka sportsko-rekreativne opreme. Tako je na planini Vranici uz pomoć dva planinarska društva,  „Vranice“ iz Fojnice i „Bitovnje“ iz Kreševa, obilježeno 100 km planinarskih i 30 km biciklističkih staza. Na spomenutim stazama postavljena su 3 stola s klupama za odmor, zatim 30 klupa, 50 putokaza i 5 ploča sa informacijama o stazama. Uz pomoć Općine Kreševo i Udruge za zaštitu kulturnog, povijesnog i prirodnog naslijeđa izgrađena je omanja kovačnica u Kreševu, koja će se koristiti u turističke i edukativne svrhe. Osim toga unaprijeđena je promocija ruralnog turizma na ovim prostorima kroz razna tiskana i elektronska izdanja. Osim brošura i kataloga, kreirana je i web stranica za promociju ruralnog turizma www. alterural.ba.

Projekt su u Napretkovom domu predstavili realizatori projekta iz Srbije i BiH. Sudionici su kasnije obišli spomenutu kovačnicu, a imali su prigodu vidjeti i sami se okušati u čuvenoj  kreševskoj vještini - potkivanju jaja. 

Copyright 2007-2020 OPĆINA KREŠEVO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17