opcina@kresevo.ba | +387 (0) 30 806 602

spomenici-sastanak

Predstavnici Općine Kreševo mr. sc. Zdravko Marijanović, dipl. ing. i Zlatica Kuliš, dipl. ing., zajedno s načelnikom Općine Jajce Edinom Hozanom, dipl. ing., održali su u Sarajevu radni sastanak s direktoricom Zavoda za zaštitu spomenika F BiH, Lidijom Mićić, dipl. ing. i prof. dr. Dubravkom Lovrenovićem, predsjedateljem Povjerenstva/Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH. Sastanak je organiziran radi pronalaženja rješenja za efikasniju, i primjerenu sadašnjoj situaciji u BiH, zaštitu nacionalnih spomenika u Kreševu i Jajcu.

Predstavnici općine Kreševo istakli su, kada je u pitanju nacionalni spomenik „Historijsko gradsko područje Kreševa“, kako je sadašnje stanje značajno promijenjeno u odnosu na 2003. godinu, kada je donesena odluka o proglašenju gradskog područja Kreševa nacionalnim spomenikom.  

Nakon konstruktivne rasprave zaključeno je da Zavod za zaštitu spomenika F BiH otpočne u rujnu s kategorizacijom objekata u zaštićenom području, te da se, temeljem stručnog uvida u stvarno stanje, izradi operativni program interventnih i dugoročnih mjera. Program bi zajednički sačinili Zavod za zaštitu spomenika F BiH i Federalno ministarstvo prostornog uređenja, koji bi potom bio dostavljen Federalnoj Vladi i Povjerenstvu/Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH. Tako bi se stvorili uvjeti za izmjenu Odluke o proglašenju nacionalnim spomenikom „Historijskog gradskog područja Kreševa“.  

Copyright 2007-2020 OPĆINA KREŠEVO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17