opcina@kresevo.ba | +387 (0) 30 806 602

Na temelju članka 8. stavak (6) Zakona o Proračunu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine za 2015. godinu („Službeni glasnik BIH“, broj 40/15) i članka 2. stavak (2), članka 8. stavak (1) Odluke o kriterijima za dodjelu sredstava za projekte u okviru međunarodne kulturne suradnje za 2015. godinu, Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, o b j a v lj u j e


                                                J A V N I   N A T J E Č A J

      za “Sufinanciranje projekata u okviru međunarodne kulturne saradnje”  
                                                          za 2015. godinu

 

Objavljuje se javni natječaj za “Sufinanciranje projekata u okviru međunarodne kulturne saradnje”  za 2015. godinu. Sredstva za projekte u okviru međunarodne kulturne suradnje za 2015. godinu, u iznosu od 440.000,00 KM predviđena su u proračunu Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Ministarstvo) za 2015. godinu sukladno Zakonom o Proračunu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine za 2015. godinu („Službeni glasnik BIH“, broj 40/15) i sukladno Odluci o kriterijima za dodjelu sredstava za projekte u okviru međunarodne kulturne suradnje za 2015. godinu (u daljem tekstu: Odluka).

Iz sredstava u iznosu od 440.000,00 KM, za sufinanciranje projekata u okviru međunarodne kulturne suradnje za 2015. godinu putem javnog natječaja odobren je proračun u iznosu od 390.000,00 KM.

Iz sredstava u iznosu od 440.000,00 KM, sredstva u iznosu od 50.000,00 KM odobravaju se Ministarstvu za aktivnosti i rad Koordinacijskog deska Bosne i Hercegovine za program EU Kreativna Europa.

Pravo na podnošenje projekata u okviru međunarodne kulturne suradnje za 2015. godinu, na temelju objavljenog javnog natječaja, imaju pravne osobe u Bosni i Hercegovini čija je osnovna djelatnost u području kulture i koji djeluju neprofitno.

Na dodjelu sredstava nemaju pravo organizacije koje se bave bilo kakvom profitabilnom kulturnom djelatnošću, niti projekti koji svojim sadržajem na bilo koji način vrijeđaju vjerske ili etničke osjećaje pripadnika bilo kog naroda u Bosni i Hercegovini. Subjekti koji imaju pravo da apliciraju  mogu aplicirati samo sa jednim projektom u okviru ovog granta.

Iz sredstava planiranih u okviru granta „Međunarodna kulturna suradnja“ sufinanciraju se projekti promocije i afirmacije kulturnog stvaralaštva Bosne i Hercegovine na međunarodnom planu i to:

a) organiziranje kulturnih manifestacija međunarodnog karaktera u Bosni i Hercegovini u kojima pored sudionika iz Bosne i Hercegovine sudjeluju i zastupnici iz najmanje dvije zemlje,

b) potporu sudjelovanju umjetnika iz Bosne i Hercegovine na međunarodnim kulturnim manifestacijama na kojima se afirmira kultura iz cijele Bosne i Hercegovine,

c) projekti koji se organiziraju i implementiraju sa partnerima iz drugih država sukladno potpisanim bilateralnim sporazumima,

d) projekti koji se organiziraju i implementiraju u okviru međunarodnih tijela i inicijativa u kojima Bosna i Hercegovina sudjeluje,

e) projekti odobreni u okviru EU programa Kreativna Europa,

f) organiziranje manifestacije Dani kulture Bosne i Hercegovine u drugim zemljama.

Za organizaciju manifestacije Dani kulture Bosne i Hercegovine u drugim zemljama aplikant mora da u programu sa kojim aplicira osigura ravnomjernu zastupljenost umjetnika i kulturnih radnika iz Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine.

Podnositelj projekta može aplicirati sukladno javnom natječaju za sufinanciranje projekata međunarodne kulturne suradnje za 2015. godinu, sa projektom čija je ukupna vrijednost minimalno 2.000,00KM i maksimalno do 30.000,00KM, a u proračunu projekta jasno se mora navesti iznos sredstava za sufinanciranje projekta koji se traži od Ministarstva.

Projekti čija je ukupna vrijednost manja od 2.000KM ili veća od 30.000KM neće se uzimati u razmatranje.

Pri  razmatranju podnesenih projekata vrednovat će se:

a) kvaliteta projekta i njegov doprinos promoviranju i afirmiranju domaćeg kulturnog stvaralaštva  u međunarodnim okvirima, te realizacija Strategije kulturne politike u Bosni i Hercegovini kroz implementaciju jednog ili više prioriteta iz Akcijskog plana za njenu implementaciju:

1) promocija kulture,

2) sudjelovanje Bosne i Hercegovine u međunarodnim kulturnim programima i inicijativama, posebice u programu EU Kreativna Europa,

3) afirmacija umjetnika i unapređenje mobilnosti umjetnika,

4) jačanje sektora kulturnih industrija,

5) unapređenje suradnje između javnog i civilnog sektora u području kulture.

b) financijski i operativni kapaciteti aplikanta, uključujući procjenu realiziranih projekata/programa u protekle tri godine, do sada ostvarena suradnja s međunarodnim partnerima i članstvo u međunarodnim i europskim mrežama i asocijacijama;

c) održivost projekta i projektnih rezultata u razdoblju nakon završetka projekta;

d) izvodljivost projekta, projektnih aktivnosti i jasnost povezanosti cilja projekta s projektnim aktivnostima, broj građana koji su obuhvaćeni projektom (djeca, mladi, osobe s invaliditetom i sl.) i afirmiranje i angažman mladih umjetnika i stvaratelja;

e) troškovna efektivnost aktivnosti, odnosno usklađenost predviđenih troškova sa ukupnim proračunom projekta i jasna vidljivost traženih sredstava za svaku od planiranih aktivnosti u okviru projekta.

Vrednovanje projekata vršit će se prema kriterijima i bodovima navedenim u Evaluacijskom obrascu koji je objavljen na web stranici Ministarstva. Kriteriji za vrednovanje obuhvataju: tematske kriterije, financijske i operativne kapacitete aplikanta, relevantnost projekta, efektivnost i izvodljivost aktivnosti, održivost aktivnosti i ciljeva, te proračun i troškovnu efektivnost aktivnosti.

Javni natječaj je otvoren do 06.08.2015. godine. Neblagovremene i nepotpune prijave ne uzimaju se u razmatranje. Ukoliko je podnositelj zahtjeva u razdoblju od 2007. do 2014. godine dobio sredstva od Ministarstva, a nije dostavio financijsko izvješće o namjenskom utrošku istih, njegov zahtjev za dodjelu sredstava na temelju javnog natječaja za 2015. godinu neće se uzimati u razmatranje. Subjekti koji su koncem prosinca 2014. godine dobili sredstva za projekte u okviru javnog natječaja za 2014. godinu i čiji su projekti u tijeku, mogu aplicirati na javni natječaj za 2015. godinu s tim da uz aplikaciju dostave financijsko izvješće za projekat za koji su dobili sredstva u prosincu 2014. godine sa trenutnim stanjem u realizaciji toga projekta na dan apliciranja na javni natječaj za 2015. godinu.

Projekti se dostavljaju isključivo putem pošte Ministarstvu, u zatvorenoj koverti, sa naznakom: „Javni natječaj za dodjelu sredstava u okviru međunarodne kulturne suradnje za 2015. godinu, Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Trg BIH 1, 71 000 Sarajevo“.

Podnositelj projekta za dodjelu sredstava u okviru međunarodne kulturne suradnje za 2015. godinu, obvezno prilaže sljedeću dokumentaciju:

a) aplikacijski obrazac, sa prijedlogom projekta koji mora biti popunjen, potpisan i ovjeren službenim pečatom podnositelja projekta;

b) financijski plan projekta, na obrascu za proračun s izvorima prihoda i očekivanim rashodima koji mora biti popunjen, potpisan i ovjeren službenim pečatom podnositelja projekta;

c) izjava podnositelja projekta u kojoj se navodi iznos osiguranih sredstava za implementaciju projekta iz drugih izvora, samo u slučaju ukoliko su ista osigurana, koja mora biti potpisana i ovjerena službenim pečatom podnositelja projekta. Izjava treba da sadrži taksativno navedene institucije i organizacije koje sufinanciraju projekt, aktivnost koja se sufinancira iz tih sredstava i iznos sredstava.

d) rješenje o registraciji u ovjerenoj preslici;

e) uvjerenje o poreskoj registraciji (identifikacijski broj) u ovjerenoj preslici;

f) ugovor s bankom o otvaranju transakcijskog računa u ovjerenoj preslici, (proračunski korisnici treba da dostave uredno potpisanu i službenim pečatom podnositelja prijave ovjerenu instrukciju za plaćanje koja podrazumijeva transakcijski račun banke, broj proračunske organizacije, vrstu prihoda i broj općine).

g) pregled prihoda i rashoda za 2014. godinu, potpisan i ovjeren službenim pečatom podnositelja projekta;

h) preslika dokaza o članstvu podnositelja zahtjeva u međunarodnoj ili europskoj asocijaciji, samo ukoliko takvo članstvo postoji,

i) dokaz o odobrenju projekta u okviru programa EU Kreativna Europa, samo ukoliko takvo odobrenje postoji.

Ukupna vrijednost administrativnih troškova projekta ne može prelaziti 10% od ukupnog traženog iznosa za sufinaciranje projekta od strane Ministarstva. U proračunu projekta mora biti jasno naznačeno za koje aktivnosti se traže sredstva od strane Ministarstva, a za koje aktivnosti su osigurana sredstva iz drugih izvora.

Dokumentacija iz toč. a) do i) ovog javnog natječaja, se dostavlja u jednom pisanom primjerku, a dokumentacija pod toč. a) i b) ovog javnog natječaja i na CD-u, u zatvorenoj koverti, na način bliže opisan u članku 9. Odluke.

Ukoliko podnositelj projekta ne može dostaviti neki od obveznih dokumenata na način, predviđen ovom odlukom, zbog opravdanih razloga, dužan je o tomu sačiniti i dostaviti uz ostalu raspoloživu projektnu dokumentaciju pisano obrazloženje koje mora biti potpisano i ovjereno službenim pečatom podnositelja projekta te će se u tomu slučaju, takvi podnositelji projekta uzeti u razmatranje, kao izuzetak u odnosu na članak 8. stavak (3) Odluke.

Sukladno članku 8. stavak (8) Zakona o Proračunu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine za 2015. godinu korisnici sredstava dužni su Ministarstvu dostaviti izvješće o namjenskom utrošku sredstava prema Obrascu za narativno izvješće i Obrascu za financijsko izvješće, koji su objavljeni na web stranici Ministarstva.

Odluka o kriterijima za dodjelu sredstava za projekte u okviru međunarodne kulturne suradnje za 2015. godinu, Aplikacioni obrazac, Evaluacioni obrazac, Obrazac za narativno izvješće i Obrazac za financijsko izvješće mogu se preuzeti na linku http://www.mcp.gov.ba/vijesti/default.aspx?id=5752&langTag=bs-BAhttp://

Copyright 2007-2020 OPĆINA KREŠEVO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17