opcina@kresevo.ba | +387 (0) 30 806 602

Na osnovi člana 10. stav (2) Zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2016. godinu („Službeni glasnik BiH“, broj 101/15) i člana 5. Odluke o kriterijima  za dodjelu grant sredstava crkvama i vjerskim zajednicama u Bosni i Hercegovini za 2016. godinu, koju je usvojilo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na 65. sjednici održanoj 21.07.2016. godine, te članka 6. Smjernica o postupku dodjele grant sredstava Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, broj: 01-16-1-538/16 od  23.02.2016. godine, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine objavljuje    

 

JAVNI POZIV

za dodjelu grant sredstava crkvama i vjerskim zajednicama u Bosni i Hercegovini za 2016. godinu  

 

  1. Cilj javnog poziva

Grant sredstva su namijenjena crkvama i vjerskim zajednicama u Bosni i Hercegovini za 2016. godinu, a dodjeljuju se sa ciljem   jačanje vjerskih sloboda i međureligijske tolerancije, očuvanje kulturne i historijske baštine i podrške karitativnim i socijalnim uslugama koje pružaju crkve i vjerske zajednice. Člankom 14. stava 1. tačke 4. Zakona o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH („Službeni glasnik BiH“, broj 5/04), predvidjeno je da država može na osnovu jednakosti prema svima davati materijalnu podršku crkvama i vjerskim zajednicama za očuvanje kulturne i historijske baštine, zdravstvene djelatnosti, obrazovne, karitativne i socijalne usluge koje pružaju crkve i vjerske zajednice, jedino pod uslovom da crkve i vjerske zajednice spomenute usluge obavljaju bez ikakve diskriminacije, a posebno nediskriminacije na osnovu vjere ili uvjerenja.     

  1. Korisnici Granta

 

 Pravo na podnošenje projektnih prijedloga na osnovu objavljenog Javnog poziva imaju sve crkve i vjerske zajednice koje su registrovane u Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine. Ukoliko subjekti iz predhodnog stava  ovog članka apliciraju s više projekata, sredstva mogu biti dodijeljena samo za jedan projekt u okviru  granta na osnovu rang-liste.

  1. Vrijednost pojedinačnih projekata i sufinansiranje

 

Grant sredstva namjenjena crkvama i vjerskim  zajednicama u Bosni i Hercegovini  u iznosu od  70.000,00 KM,  osigurana su tekućim grantom u  okviru redovnog budžeta  Ministarstva za  2016. godinu.

Maksimalni iznos koji se odobrava iz raspoloživih budžetskih sredstava može iznositi do 10.000,00 KM   za  sedam projektnih prijedloga  crkava i vjerskih zajednica.

Korisnici sredstava prilikom podnošenja projektnog prijedloga mogu:

a) učestvovati s vlastitim sredstvima,

b) vlastita sredstva udružiti s partnerima i ista moraju biti prikazana u projektnom prijedlogu.

 

 

4. Pravila Javnog poziva

Da bi prijava bila razmatrana, ista mora biti dostavljena u propisanoj formi (sukladno tački 6), u zadanom roku i zadovoljavati sve dole navedene osnovne uslove:

  • Projektni prijedlog mora odgovarati cilju Javnog poziva;
  • Traženi iznos finansiranja iz Granta mora biti u skladu s finansijskim kriterijima navedenim u točki 3. ovog poziva;

Projekti koji ne ispunjavaju sve prethodno navedene osnovne uslove će biti odbačeni.

Jedan podnosioc prijave se može prijaviti samo s jednim projektnim prijedlogom.

Evaluacija i bodovanje prijava koje ispunjavaju osnovne uvjete će se vršiti u skladu sa člancima 12, 13 i 14. Smjernica o postupku dodjele grant sredstava Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

 5. Kategorizacija troškova

Ukupna vrijednost administrativnih troškova projekta  ne može prelaziti 10% od ukupnog traženog iznosa za projekt, a u zavisnosti od namjene grant sredstava.

U budžetu projekta (Obrazac 3) mora biti jasno naznačeno za koje aktivnosti se traži finansiranje od strane Ministarstva, a koje aktivnosti će biti finansirane vlastitim sredstvima ili sredstvima iz drugih izvora.

Prilikom izrade budžeta projekta, podnosioci prijava moraju imati na umu da se sljedeći troškovi smatraju neprihvatljivim:

- dugovanja i rezerve za gubitke ili dugovanja;

- dugovanja po kamati;

- stavke već finansirane u sklopu nekog drugog projekta;

- kupovina i iznajmljivanje zemljišta i postojećih zgrada;

- troškovi režija (voda, struja, grijanje, internet i sl.), uz izuzetak ako je namjena grant sredstava usmjerena na finansiranje ovih troškova;

- troškovi leasinga;

- porezi i carinski troškovi;

- kupovina korištene opreme;

- troškovi jamstava i slični izdaci;

- kreditiranje trećih osoba i sl;

- studijske posjete, uz izuzetak da se mogu finansirati iz vlastitih sredstava;

- kupovina vozila.


Projektni prijedlog koji u budžetu uključuje neprihvatljive troškove će biti odbijen. Podnosioci prijave su dužni pripremiti budžet na Obrascu 3.

6. Potrebna dokumentacija za prijavu

Podnosilac projektnog prijedloga za dodjelu grant sredstava obavezan je dostaviti sljedeću  dokumentaciju  i obrasce koji su sastavni dio ovog  Javnog poziva:


a) Obrazac projektnog prijedloga - obrazac 1;

b) Plan aktivnosti – obrazac 2;

c) Budžet projekta -obrazac 3;

d) Logički okvir -obrazac 4;

e) Podatke o podnosiocu projektnog prijedloga -obrazac 5;

f) Uvjerenje o poreskoj registraciji i ID broj (ovjerene kopije);

g) Ugovor s bankom o otvaranju transakcijskog računa (ovjerena kopija);

h) Izvod iz Registra o upisu  crkava i vjerskih zajednica, ne stariji od 3 mjeseca, odnosno uvjerenje ili potvrdu Ministarstva  pravde BiH.

Svi obrasci moraju biti popunjeni, potpisani i ovjereni od strane odgovorne osobe podnosioca prijave. Nepotpune i neblagovremene prijave se neće razmatrati.  

7. Način podnošenja prijave

Sve prijave moraju biti dostavljene na jednom od službenih jezika u BiH, blagovremeno i na propisanim obrascima, uključujući sve obavezne dokumente i priloge. Projekti se dostavljaju  isključivo putem pošte, u zatvorenoj koverti, na adresu: Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, Trg BiH 1, 71000 Sarajevo, s naznakom: „za Komisiju za odabir projekata iz grant sredstava crkvama i vjerskim  zajednicama u Bosni i Hercegovini za 2016. godinu“. Prijave se  podnose  isključivo na obrascima prijave, kao što je naptrijed naznačeno, a koji se nalaze na web stranici Ministarstva: www.mhrr.gov.ba.

 

 Krajnji rok za podnošenje prijava   

 

Rok za podnošenje prijava je 21 dan od dana objavljivanja Javnog poziva u dnevnim novinama. Nepotpune i neblagovremene prijave neće biti razmatrane.


9.   Dodatne informacije

Sva dodatna pitanja u vezi Javnog poziva se mogu dostaviti putem elektronske pošte, najkasnije 7 dana do isteka roka za podnošenje projektnog prijedloga, sa jasno naznačenim nazivom Javnog poziva u predmetu poruke, i to na sljedeću e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

  1.   Procedura i obavijest o rezultatima Javnog poziva

 

Odabir korisnika granta, odnosno odabir Projektnih prijedloga vrši Komisija za odabir korisnika grant sredstava imenovana na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH. Komisija za odabir korisnika grant sredstava pregleda prijave u cilju eliminiranja nepotpunih i neblagovremenih prijava, nakon čega pristupa proceduri odabira korisnika granta. Nakon završene procedure iz prethodnog stava, Komisija sačinjava Prijedlog odluke o odabiru korisnika pomoći, odnosno, projektnih prijedloga i dostavlja Ministrici za ljudska prava i izbjeglice BiH. Odluku o odabiru korisnika granta, odnosno, projektnih prijedloga donosi Vijeće ministara BiH na prijedlog ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH će obavijest o rezultatima odabira projektnih prijedloga kao i obavijesti o eventualnom odbacivanju ili odbijanju projektnih prijedloga  dostaviti svim podnosiocima prijava.

 

  1.   Kriteriji za vrednovanje projektnih prijedloga

 

Prilikom razmatranja projektnih prijedloga Komisija će vrednovati sljedeće:

1. Relevantnost projekta

2. Kvalitet i logika projekta

3. Budžet projekta

4. Administrativni i finansijski kapaciteti podnosioca prijave

5. Dodatni kriteriji

6. Održivost projekta

Copyright 2007-2020 OPĆINA KREŠEVO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17