opcina@kresevo.ba | +387 (0) 30 806 602

Povodom najvećeg islamskog praznika, Kurban Bajrama, u ime Općinskog vijeća i Općine Kreševo građanima naše općine islamske vjeroispovijesti upućujemo iskrene čestitke, uz želju da praznik proslave u dobrom raspoloženju, dijeleći radost sa svojim najdražima, susjedima,  rodbinom i prijateljima.

                        predsjedatelj Općinskog vijeća                 načelnik Općine 
                                  Mirsad Beganović                          Renato Pejak

BahBah
Kurban-bajram ili Hadži-bajram je islamski praznik prinošenja žrtve, najznačajniji islamski blagdan. Dolazi dva mjeseca i deset dana nakon ramazana, a traje četiri dana.
Muslimani širom svijeta prvog dana žrtvuju svoje najbolje životinje kao simbol spremnosti poslanika Ibrahima da žrtvuje svog sina za Boga, Bog se umiješao u posljednjem trenutku i umjesto toga dao je Ibrahimu da žrtvuje ovna.
Roditelji daruju svoju djecu, a djeca rodbine i djeca iz komšiluka koja rano prvog dana dolaze da čestitaju praznik dobivaju novčane poklone. Običaj je da se kuća i avlija posebno očisti za ovaj praznik, a da se vjernici svečano obuku.
Muslimani Bajram dočekuju u svojim domovima, a u zoru odlaze u džamije na sabah-namaz, čekaju izlazak sunca i klanjaju bajram-namaz. Slijedi čestitanje. Zatim odlaze na mezarja, te se potom vraćaju u svoje domove gdje su pripreme za žrtvu Kurbana po pravilima šerijata.

Copyright 2007-2020 OPĆINA KREŠEVO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17