• PODSTRANICE

Usvojena Odluka o izmjeni Odluke o usvajanju Programa utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava za rješavanje statusnih pitanja branilaca i članova njihovih porodica

Na telefonski održanoj sjednici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine usvojena je Odluka o izmjeni Odluke o  usvajanju Programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava za rješavanje statusnih pitanja braniltelja i članova njihovih obitelji.

Bukvarević

Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata je, na osnovi dopisa i zahtjeva  Saveza boraca Federacije BiH i Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata HVO H-B, uputilo u proceduru izmjene Odluke o usvajanju programa utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava „Transfer za rješavanje statusnih pitanja branitelja i članova njihovih porodica“ za 2018. godinu.

Vlada FBiH je na prijedlog spomenutog ministarstva na telefonski održanoj sjednici usvojila Odluku o izmjeni Odluke o usvajanju programa utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava „Transfer za rješavanje statusnih pitanja branilaca i članova njihovih porodica“ za 2018. godinu.

Izmjenama su ukinute godine kao jedan od kriterija za ostvarivanje prava na dodjelu jednokratne novčane pomoći. To znači da pravo na apliciranje ima nezaposleni demobilizirani branitelj koji je prijavljen kod nadležne službe za zapošljavanje najmanje godinu prije stupanja na snagu ove Odluke, koji je bio pripadnik Oružanih snaga najmanje godinu, ukoliko stalno živi i ima prebivalište na teritoriji BiH i ako nema mjesečnih primanja.

Također, pravo ja jednokratnu dodjelu sredstava može ostvariti bračni partner umrlog demobiliziranog branitelja koji je bio pripadnik Oružanih snaga najmanje jednu godinu ukoliko nije zasnovao novu bračnu zajednicu, ako je prijavljen kao nezaposlena osoba kod nadležne službe za zapošljavanje najmanje jednu godinu prije stupanja na snagu ove Odluke, ukoliko stalno živi i ima prebivalište na teritoriji BiH i ako nemaj mjesečnih primanja.

Federalni ministar z doc.dr. Salko Bukvarević tim povodom je još jednom naglasio da je ovo ministarstvo servis svim borcima te da su zahtjevi boračkih udruženja uvaženi čim su zaprimljeni. Ovom odlukom, kako je naveo, cilj je da se pomognu najugroženije kategorije boraca, prvenstveno demobilizirani branitelji koji nemaju drugih mjesečnih primanja.

Produžen je i rok za podnošenje zahtjeva, tako će aplikanti zahtjeve na propisanom obrascu podnositi u Grupama za pitanja evidencija iz oblasti vojne obaveze u kojima se podnosilac zahtjeva vodi u vojnoj evidenciji do 27.12.2018. godine.

Sve dodatne informacije mogu dobiti na brojeve telefona 033/212-447 i 033/221-060.

IZBOR ZA NAJBOLJE DVORIŠTE

colorful-flower-garden_1373-544.jpg

JAVNI OGLASI I NATJEČAJI

NAČELNIK, SLUŽBE, VIJEĆE

ZANIMLJIVOSTI IZ KREŠEVA

Kalendar događaja

Rujan 2020
N P U S Č P S
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FOTO GALERIJE

fotogalerije2017btn2

footer_logokresevoba.png

Općina Kreševo
FRA GRGE MARTIĆA 49
71260 KREŠEVO

+387 (0) 30 806 602
opcina@kresevo.ba

O KREŠEVU

Općina Kreševo nalazi se u Središnjoj Bosni u Srednjobosanskom Kantonu/Županiji, a zauzima prostor od 150 km2.Općina Kreševo graniči sa općinama: Kiseljak, Fojnica, Konjic i Hadžići.

VIŠE O KREŠEVU

fbicon.pnginicon.pngyticon.png

Copyright © 2017. Službene stranice Općine Kreševo. Design & development SIK computers

designer17.png