• PODSTRANICE

U petak promocija dviju knjiga Branislava Mikulića

U petak, 22.III., u „Napretkovom“ domu na programu je još jedna književna večer.
Mikulić
Tom prigodom bit će predstavljene dvije knjige Branislava Antova Mikulića, Srcem do beskraja i  U srcu je bogatstvo. Promocija je na programu u 19 sati.

Branislav Mikulić rođen je u Sarajevu, 1951. godine, a po djedu Stjepanu Kljujiću podrijetlom je iz Kreševa. Osnovnu školu, a potom i gimnaziju, pohađa u rodnom gradu. S osamnaest godina upisuje studij ekonomije u Sarajevu, s dvadeset i političke nauke. Nakon diplomiranja, odlazi na magistarski tečaj u Beograd, kasnije doktorira i specijalizira u Sarajevu i Hsagu. Iako po vokaciji ekonomist, okreće se temama koje su bile bliže njegovu srcu –petnaest godina je, radeći na Ekonomskom institutu Univerziteta u Sarajevu, izučavao fenomen migracija radnika u inostranstvo, s fokusom na njegovu socijalnu i ljudsku dimenziju. Na desetine je njegovih članaka, naučnih studija, monografija i analiza na tu temu.

U jesen 1989. i sam postaje migrantom. Polazi u Nizozemsku na postdoktorske studije gdje, stjecajem okolnosti, ostaje raditi sve do 2005. godine. Ekonomska i socijalna nejednakost su teme koje zaokupljaju njegovu pažnju – u centru istraživačkog interesa su mu najranjivije kategorije stanovništva: siromašni, socijalno ugroženi, beskućnici, bolesni, oni bez šansi i nade.

Nakon godina plodnog djelovanja u Centru sa socijalne analize Statističkog ureda Nizozemske, prelazi u Dublin, gdje radi za Europsku komisiju. Njegov istraživački interes je i tu zaokupljen društvenim temama. Osmišljava i vodi komparativne analize o kvaliteti života, socijalnoj inkluziji, nejednakosti i siromaštvu u Europskoj uniji. U Irskoj ostaje do pred kraj 2012. godine, kada prestaje sa znanstvenim radom i posvećuje se pisanju i pripovijedanju. Uglavnom se izražava u formi kratke priče, a najradije na materinskom jeziku. Bilježi, kako sam često veli, samo ono što je otkrio hodeći kroz vlastiti život – ono što je oslušnuo uhom, vidio okom i razumio srcem.

Za svoje kratke priče je dobio je veći broj priznanja i nagrada. Živi, piše  i djeluje na relaciji Amsterdam -  Sarajevo.  Suradnik je brojnih  časopisa, revija  i portala, aktivan u nekoliko redakcija i uredničkih odbora. Nedavno je primljen u članstvo PEN Centra BiH.

IZBOR ZA NAJBOLJE DVORIŠTE

colorful-flower-garden_1373-544.jpg

JAVNI OGLASI I NATJEČAJI

NAČELNIK, SLUŽBE, VIJEĆE

ZANIMLJIVOSTI IZ KREŠEVA

Kalendar događaja

Rujan 2020
N P U S Č P S
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FOTO GALERIJE

fotogalerije2017btn2

footer_logokresevoba.png

Općina Kreševo
FRA GRGE MARTIĆA 49
71260 KREŠEVO

+387 (0) 30 806 602
opcina@kresevo.ba

O KREŠEVU

Općina Kreševo nalazi se u Središnjoj Bosni u Srednjobosanskom Kantonu/Županiji, a zauzima prostor od 150 km2.Općina Kreševo graniči sa općinama: Kiseljak, Fojnica, Konjic i Hadžići.

VIŠE O KREŠEVU

fbicon.pnginicon.pngyticon.png

Copyright © 2017. Službene stranice Općine Kreševo. Design & development SIK computers

designer17.png