• PODSTRANICE

Tiskan Zbornik radova sa simpozija o rudarstvu, metalurgiji i geonaslijeđu Kreševa, Fojnice i Kiseljaka

Ovih dana je završeno tiskanje Zbornika radova sa simpozija o rudarstvu, metalurgiji i geonaslijeđu Kreševa, Fojnice i Kiseljaka, održanog u prosincu 2016. godine u Kreševu.
Zbornik Rudarstvo omotIzdavač Zbornika je Općina Kreševo, a tiskan je u 200 primjeraka. Publikaciju opsega 374 stranice uredio je Milo Jukić, a recenzenti su bili prof. dr. Hazim Hrvatović i Radoje Vidović.

Autori 16 znanstvenih radova uvrštenih u Zbornik su Ramo Kurtanović i Elvir Babajić (Bosansko rudogorje - mitološka apstrakcija ili ovozemaljska stvarnost), Salmedin Mesihović (Florov podatak o rudarstvu u središnjoj Bosni), Edin Veletovac (Prostor Kiseljaka u kasnoantičko doba), Anto Buzuk (Pogoni i objekti rudarstva, metalurgije, kovanja te proizvodnje drvenog uglja i vapna od pretpovijesti do kraja XX. stoljeća, te drugi rad Tragovi rudarstva i metalurgije od prethistorije do kraja XX. stoljeća na prostoru općine Kreševo u svjetlu višemilenijskog kontinuiteta), Amra Šačić (Antički epigrafski spomenici kao izvor za izučavanje rimskog rudarstva u dolinama srednjobosanskih rijeka Lepenice, Fojnice, Kreševice, Dragušnice i Crne Rijeke), Marjan Drmač (Prvi spomen Kreševa u pisanim povijesnim izvorima - Ispravci i dopune), Zdravko Marijanović (Ogled o dobivanju srebra danas i nekad u svjetlu De re metallice i Kanun sasa), Friedrich Naumann (Georgius Agricola i rudarstvo na području gorja Erzgebirge), Karmen Fio Firi, Vladimir Bermanec i Jasenka Sremac (Kamene kugle - raznolikost i značaj), Alojz Filipović i +Marko Tavra (Barit, bijeli teški kamen - povijesni prikaz istraživanja, eksploatacije i prerade na području Kreševa), Evica Divković-Golić i Dragan Mitrović (Zlatonosna ruda u području Bakovića kod Fojnice), Tatjana Miočević Tasić (Analiza metala u prirodnim mineralnim vodama na području općine Kiseljak), Neven Miošić i Natalija Samardžić (Perspektive istraživanja, zahvatanja i korištenja mineralnih, termalnih, termomineralnihvoda i ugljičnog dioksida (CO2) na području općina Kiseljak, Kreševo, Fojnica i Busovača), Slobodan Kolbah i Mladen Škrlec (Termalne i mineralne vode, svjedoci geonaslijeđa i budućnosti Lepeničke doline) te Toni Nikolić (Osnovni kriterij za formiranje geoparka i mogućnosti zaštite geonaslijeđa općina Kreševo, Fojnica i Kiseljak).

IZBOR ZA NAJBOLJE DVORIŠTE

izborzanajdvoriste

JAVNI OGLASI I NATJEČAJI

NAČELNIK, SLUŽBE, VIJEĆE

ZANIMLJIVOSTI IZ KREŠEVA

Kalendar događaja

Lipanj 2020
N P U S Č P S
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

FOTO GALERIJE

fotogalerije2017btn2

footer_logokresevoba.png

Općina Kreševo
FRA GRGE MARTIĆA 49
71260 KREŠEVO

+387 (0) 30 806 602
opcina@kresevo.ba

O KREŠEVU

Općina Kreševo nalazi se u Središnjoj Bosni u Srednjobosanskom Kantonu/Županiji, a zauzima prostor od 150 km2.Općina Kreševo graniči sa općinama: Kiseljak, Fojnica, Konjic i Hadžići.

VIŠE O KREŠEVU

fbicon.pnginicon.pngyticon.png

Copyright © 2017. Službene stranice Općine Kreševo. Design & development SIK computers

designer17.png