opcina@kresevo.ba | +387 (0) 30 806 602

Prije deset dana započela je na kreševskom zavjetnom mjestu "Pod špiljom" devetnica svetoj Ani. Na tom se mjestu, sada već tradicionalno, okupljaju Kreševke u večernjoj molitvi krunice. 
SpiljaSvetište "Pod špiljom" poznato je još od 18. stoljeća, kada su na tom mjestu franjevci liječnici fra Franjo Gracić i Fra Mato Nikolić liječili oboljele od kuge. Otad do 1945., kada su od strane tadašnje komunističke vlasti doslovno preko noći srušeni brojni zavjetni križevi, a svetište pretvoreno u mjesto na koje su oni koji su dolazili u Kreševo mogli ostaviti konja, pripećak Pod špiljom tretiran je kao neslužbeno, ali vrlo posjećeno svetište.

Tradicija je obnovljena početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, nakon pada komunističke vlasti. Tako je ove godine uoči blagdana svete Ane u svetištu Pod špiljom slavljena misa.

Sveta Ana zaštitnica je trudnica, nerotkinja, majki, udovica i kućanica, a preporučuju joj se i mladenci za sretan brak. Mnogi su, zavjetovajući se svetoj Ani, izmolili i milost dobre smrti. Sveta je Ana majka Blažene Djevice Marije i kao takva, uzor kršćanskih majki.
Iva Tomić/Frama Kreševo/M.J./

Copyright 2007-2020 OPĆINA KREŠEVO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17