opcina@kresevo.ba | +387 (0) 30 806 602

Nakon što su nazočili svečanom početku radova na izgradnji nove zgrade Doma zdravlja Kiseljak, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Republike Hrvatske Nikola Mažar, veleposlanik Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivan Sabolić te savjetnica s posebnim položajem za pitanja Hrvata u BiH Žana Ćorić u Kiseljaku su na sastanku okupili načelnike odnosno predsjednike Vijeća sa šireg područja regije  Središnja Bosna.
IMG 8297 Kopiraj
Ovo je sada već redoviti sastanak spomenutih predstavnika Republike Hrvatske s hrvatskim dužnosnicima nižih razina vlasti, budući da tako imaju priliku vidjeti napredak određenih projekata odnosno upoznati se s aktualnim problemima, potrebama i potencijalnim vidovima suradnje.
Prema riječima tajnika Milasa, prilika je ovo da načelnici odnosno predsjedatelji vijeća iznesu probleme odnosno projekte za njihovo rješenje, što je jedan od načina otvaranja perspektive za sve koji žive na ovim prostorima, u prvom redu hrvatski narod, ali i sve druge. "Položaj Hrvata u Središnjoj Bosni nam je važan, najvažniji za ukupno pitanje Hrvata u BiH. Niste sami, niste ostavljeni, čekamo vaše inicijative i rezultati neće izostati" dodao je Milas.
Sastanku su nazočili i nositelji izvršne i zakonodavne vlasti s područja Županije Središnja Bosna, Lidija Bradara, predsjednica Kluba hrvatskih izaslanika u Domu naroda PSBIH, predsjedatelj Sabora ŽSB Josip Kvasina te ministar zdravstva u Vladi ŽSB Anto Matić.
Josip Kvasina je, uz ostalo, kazao kako je ovo pravo vrijeme za razgovor oko projektnih prioriteta i potencijalne suradnje s obzirom na to da uskoro počinju i izrade proračuna na svim razinama. Ministar Matić je pozdravio i zahvalio za pomoć oko izgradnje Doma zdravlja u Kiseljaku te predstavio stanje u općini Vitez odnosno ideje i projekte na kojima se radi, a i svi ostali nazočni imali su prigodu predstaviti ideje na područjima iz kojih dolaze.
Tako je načelnik Kreševa Renato Pejak spomenuo radove na izgradnji nove zgrade muzeja pri kreševskom samostanu, koji će, kako je kazao, prema sadašnjem stanju biti gotovi u prvoj polovici naredne godine. Spomenuo je i projekte energetske učinkovitosti, prvenstveno na objektima, škola kao i vjerojatno najvažniji projekt za, kako je kazao, bratske i susjedne općine Kreševo i Kiseljak, rekonstrukciju ceste koja ih povezuje.
Predstavnici općine Fojnica, bivši i aktualna predsjedateljica Vijeća, Branko Stanić i Vanja Oroz-Jukić, također su spomenuli školstvo, odnosno nedostatak adekvatnog prostor,a ali i potrebu za izgradnjom adekvatnog kulturnog doma. Za podršku su zahvalili i županijskoj vladi, ali i kiseljačkom načelniku, uz čiju su pomoć također realizirali određene projekte.
Tajnik Mažar se dotaknuo programa pomoći povratnicima, odnosno dodjele građevinskog materijala, programa koji je u tijeku u brojnim općinama.
Veleposlanik Sabolić pozdravio je sastanak kao odličnu priliku da se, s obzirom na to da je dužnost preuzeo tek nedavno, dodatno upozna s predstavnicima lokalne vlasti te kazao kako su im vrata Veleposlanstva RH u Sarajevu itekako otvorena.
IMG 8282 KopirajIMG 8290 KopirajIMG 8291 Kopiraj

Copyright 2007-2020 OPĆINA KREŠEVO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17