opcina@kresevo.ba | +387 (0) 30 806 602

U povodu blagdana svete Barbare, zaštitnice rudara, sinoć je kod zgrade osnovne škole, na mjestu gdje je neko vrijeme stajao spomenik poginulim hrvatskim braniteljima, postavljen rudarski vagonet.
Unt 1
Spomen je to svim rudarima, a Kreševo i čitav kreševski kraj uvijek su, od najstarijih vremena do danas, u dobroj mjeri živjeli i od bavljenja rudarstvom.
Vagonet, u našim krajevima poznat pod nazivom unt, postavljen je na šine, za koje bi uskoro trebali biti nabavljeni i originalni hrastovi pružni pragovi. Uz unt će biti postavljena i informativna tabla na kojoj će biti ucrtani svi rudokopi barita u ovom kraju, a travnjak između ulice i škole mogao bi biti iskorišten da, kad bi se tu postavile sve rude kopane u ovom kraju, priča o rudarstvu bude još šira.
Novi prepoznatljiv detalj Kreševa blagoslovio je, uz prigodnu molitvu, kreševski gvardijan fra Josip Tomas, a nakon toga je u župnoj crkvi služio svetu misu za kreševske rudare i kovače. Blagoslovu vagoneta nazočni su bili i općinski načelnik Renato Pejak te predstavnik Zavičajne udruge „Kreševski citrin“, Alojz Filipović.
Unt 3Unt 2

Copyright 2007-2020 OPĆINA KREŠEVO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17