• PODSTRANICE

Glazbeno-scenski prikaz o Kreševu izveden u Zagrebu

Zagrebačka glavna podružnica Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“ i ove godine je u „Napretkovom“ kulturnom centru ugostila kreševsku podružnicu te tako nastavila tradicionalno dobru suradnju dviju podružnica.
Likče 5
U subotu, 7. prosinca, podružnica HKD „Napredak“ iz Kreševa predstavila se zagrebačkoj publici jedinstvenom i neobičnom izvedbom glazbeno-scenskog prikaza tradicije i običaja Kreševa. Bila je to interesantna kombinacija scenskog prikaza mladih i nadarenih amaterskih glumica Leone Trogrlić i Anđele Tadić. One su kroz priču, u ulogama dviju djevojčica iz Kreševa i Njemačke, na neobičan i simpatičan način, uspjele ispričati bogatu povijest kreševskog kraja, koje seže još od starijeg željeznog doba pa sve do današnjih dana i podsjetiti nas na već pomalo zaboravljene običaje kreševske sredine.
Da bi sve bilo još sadržajnije, cijeloj priči pridružili su se i članovi mješovitog pjevačkog zbora kreševskog „Napretka“, koji su izveli niz već pomalo zaboravljenih napjeva kreševskog kraja, koje je u arhivama uspio prikupiti i glazbeno obraditi Ivan Buljan, student Muzičke akademije u Zagrebu. Zborski dio izvedbe priredila je i uvježbala Marija Pervan, voditeljica zbora. Ona je u drugom dijeli programa otpjevala pjesmu Badnja večer uz klavirsku pratnju Ivana Buljana te svojom izvedbom dotakla dušu mnogih koji su ove večeri bili u „Napretku“.
Cijeli glazbeno-scenski prikaz je, nakon dužih istraživanja, osmislila režirala i postavila na scenu Ana Franjčević, mlada akademska glumica  i voditeljica Net Teatra Kreševo.
Svakako je važno naglasiti da je cijeli program nastao kao proizvod i rezultat dobrog rada u kreševskoj podružnici, što bi mogao biti dobar primjer za rad i drugih „Napretkovih“ podružnica.
U drugom dijelu programa izvedeno je, kako već i priliči adventskom ugođaju, nekoliko predbožićnih skladbi. Za svaku izvedbu publika je sve izvođače nagradila jakim i dugotrajnim pljeskom, a mlade glumice su, umjesto buketa cvijeća, dobile dar za Svetog Nikolu.
Prigodnim riječima sve prisutne pozdravile su Ružica Franjčević, predsjednica kreševske podružnice, i Slavica Mijić Lukač u ime „Napretkovog“ kulturnog centra.
Nakon službenog dijela programa druženje je nastavljeno uz čašicu pića i razgovora sa željom da takvih susreta i druženja bude još više.
LikčeLikče 1Likče 3Likče 4
(hkdnapredak.com)

IZBOR ZA NAJBOLJE DVORIŠTE

colorful-flower-garden_1373-544.jpg

JAVNI OGLASI I NATJEČAJI

NAČELNIK, SLUŽBE, VIJEĆE

ZANIMLJIVOSTI IZ KREŠEVA

Kalendar događaja

Rujan 2020
N P U S Č P S
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FOTO GALERIJE

fotogalerije2017btn2

footer_logokresevoba.png

Općina Kreševo
FRA GRGE MARTIĆA 49
71260 KREŠEVO

+387 (0) 30 806 602
opcina@kresevo.ba

O KREŠEVU

Općina Kreševo nalazi se u Središnjoj Bosni u Srednjobosanskom Kantonu/Županiji, a zauzima prostor od 150 km2.Općina Kreševo graniči sa općinama: Kiseljak, Fojnica, Konjic i Hadžići.

VIŠE O KREŠEVU

fbicon.pnginicon.pngyticon.png

Copyright © 2017. Službene stranice Općine Kreševo. Design & development SIK computers

designer17.png