opcina@kresevo.ba | +387 (0) 30 806 602

Obilaskom nekoliko projekata u završnoj fazi realizacije jučer je započelo obilježavanje Dana općine Kreševo. Aktivnosti vezane za obilježavanje najsvečanijeg dana, zbog situacije s koronavirusom, ove godine su svedene na minimum.
DSC00493
Najzanimljivijim od projekata koji su ipak našli mjesto u ovogodišnjem programu djeluje mini-sirana u Crnićima. Priča o tome započeta je prije nekoliko godina, osnutkom Poljoprivredne zadruge „Kreševo“, koja sada, po riječima direktorice Antonele Stanić, ima 19 kooperanata i mjesečni otkup mlijeka u srpnju u iznosu od 5600 litara. Ovih dana je Zadruzi isporučen veći dio uređaja za spravljanje sira, a kooperanti su zadovoljni otkupnim cijenama i mogućnošću da, kroz suradnju sa Zadrugom, poboljšaju kući proračun.
Na svečanoj sjednici prvi se obratio zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća Franjo Marijanović. On je, uz ostalo, iznio i statistiku o radu Vijeća, koje već godinama funkcionira gotovo besprijekorno, bez trzavica kakve se nerijetko dešavaju u mnogim bosanskohercegovačkim općinama.
Kako je situacija s koronavirusom u čitavom svijetu izazvala blokade u takoreći svim segmentima života, to se odrazilo i na lokalne zajednice pa tako i na Kreševo. Korona ipak nije zaustavila život, a ni realizaciju brojnih projekata, istakao je u svom obraćanju općinski načelnik Renato Pejak.
Među najznačajnije projekte Pejak je uvrstio završetak radova na sanaciji ceste Kreševo – Kiseljak u Deri, čemu su nedavno pridodani i opsežni radovi na ulazu u Kreševo, u koje je uključeno i kompletno uređenje tog dijela grada, te na Kvasinovoj krivini, između Alagića i Tomića. Pejak je najavio i skoro pokretanje radova na sanaciji ceste Kreševo – Lepenica u dijelu između Volujaka i Ivice, čime bi i dosad kvalitetan pristup autocesti A1 bio još bolji. Najavljena je i realizacija još dviju investicija bitnih za život građana: jedna je utopljavanje zgrade doma zdravlja, uz što će ići i sanacija kotlovnice, stolarije i krova objekta, a druga nadogradnja objekta dječjeg vrtića na Trosci, za što će vrlo skoro biti raspisan natječaj za izbor izvođača radova. Iako Bukva i Ljetovik nemaju puno stanovnika, projekt asfaltiranja puta između ta dva sela također je, u suradnji s Općinom Kiseljak, našao mjesto u planovima. U svezi s pandemijom koronavirusa, Pejak je zahvalio i svim djelatnicima Doma zdravlja Kreševo na požrtvovnosti, a zahvalu je uputio i privatnim poduzetnicima, budući da su se, unatoč lošoj općoj situaciji, potrudili sačuvati većinu radnih mjesta. Sa svoje strane i Općina je učinila koliko je mogla, osiguravši sredstva za subvencioniranje onih koji su bili najteže pogođeni pandemijom.  
Pejak se osvrnuo i na stanje i zbivanja u školstvu, kulturi i sportu. U tom kontekstu naveo je podatak da Općina odnedavno svaku rodilju daruje sa 500 KM, naglasivši da se, makar je još uvijek riječ o simboličnoj pomoći, iznos stalno povećava, a potvrdio je i da će Općina i dalje osiguravati sredstva za prijevoz đaka i nabavu knjiga školarcima od 1. do 4. razreda. Novi bitan detalj je to da će općinari, ukoliko to ne bude riješeno na županijskoj razini, iznaći način da financiraju nabavu knjiga i školskog materijala i učenicima od 5. do 9. razreda.
U realizaciji gotovo svih projekata Općina, zahvaljujući među ostalim, i kvalitetnom apliciranju te korektnoj realizaciji i pravdanju prije odobrenih sredstava, ima potporu županijskih, entitetskih ili državnih tijela, uz vlastito financijsko sudjelovanje. O tome je nekoliko riječi rekao i jedan gostiju, predsjedatelj Sabora Županije Središnja Bosna, Josip Kvasina, ustvrdivši da je zadivljen time koliko projekata, unatoč razmjerno malom proračunu, provodi Općina Kreševo.
Svečanu sjednicu Općinskog vijeća uljepšali su članovi i članice mješovitog pjevačkog zbora kreševske podružnice HKD „Napredak“ pod ravnanjem Marije Pervan, pročitani su telegrami nekoliko visokih političkih dužnosnika hrvatskog naroda koji obilježavanju Dana općine nisu mogli prisustvovati zbog situacije s koronavirusom, a ove godine svečanost je prošla bez dodjeljivanja nagrada zaslužnima.
Obilježavanje Dana Općine nastavljeno je danas, najprije polaganjem vijenaca pred spomenik poginulim hrvatskim braniteljima, a potom i svečanom svetom misom, kojom će biti proslavljen i blagdan Velike Gospe, zaštitnice župe Kreševo.
DSC00499DSC00504aDSC00505DSC00494a

DSC00481aDSC00485a

Copyright 2007-2020 OPĆINA KREŠEVO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17