• PODSTRANICE

Kultura

Kreševo je u povijesti bilo uvijek značajno kulturno središte. Prometno izolirano razvijalo je i čuvalo karakteristične običaje i građanski način života. Živjelo je uglavnom od rudarstva i kovanja. Uz rad, odmor i druženje nastajale su zgode koje su imale svoje ceremonije, propise, gotovo uvijek popraćene pjesmom i sviranjem, poglavito na žičanim instrumentima (tamburicama, gitarama, šargijama i guslama).

Najznačajniji doprinos očuvanju tradicije i promicanja kulture su kroz stoljeća davali franjevci. Oni su 1848. godine osnovali u sklopu samostana javnu školu, jednu od prvih u Bosni i Hercegovini. Čitaonica i knjižnica su otvorene čak davne 1901. godine. Ovaj kraj je od tada u usporedbi s drugim imao više pismenih i školovanih.

Podatak da je Kreševo među prvim od manjih gradova imalo: vodovod, javno kupatilo, bazen, telefon i hidrocentralu govori i o kulturnoj razini. Izgradnjom Hrvatskog doma " Radovan " 1912. godine stvoreni su uvjeti za druženje, vježbanje, te održavanje priredbi, igranki i zabava. Dom je i danas u funkciji, a pod staranjem HKD Napredak podružnice Kreševo od 1996. godine temeljito je renoviran u nekoliko faza i time spašen od propadanja.

Nadarenost i sklonost žitelja za sviranjem, pjevanjem i igranjem je kroz generacije rezultiralo mnogobrojnim: glazbenim, dramskim i folklornim grupama i sastavima. (Tako je nastala uzrečica : "U Kreševu ne sviraj.") Neke od njih su ostavile trajan pečat kulturnoj baštini, bile su poznate na širem području i osvajale brojna priznanja: - Ženski tamburaški zbor iz 1917. godine pod ravnanjem gosp. Marka Pavičića - Dramske grupe HKD Napredak, "Radovan" i "Fra Grge Martića" do 1946. godine - Dramska i folklorna grupa KUD Metalac Kreševo - Tamburaški sastav "Senjo" od 1977.godine koji je svirao u KUD Metalac, potom u HKD Napredak Kreševo. Posthumno, u spomen i znak zahvalnosti na osnivača i učitelja gosp. Ivu Tvrtkovića "Senju" uzeli su njegovo ime. - Vokalno instrumentalni sastav " Fenixi " - Mladi tamburaški sastav "Senjo" djeluje i nastupa za HKD Napredak i osnovnu glazbenu školu "Jakov Gotovac" iz Kreševa. Danas je usprkos mnogim teškoćama kulturna zbilja Kreševa bogata i raznovrsna zahvaljujući u prvom redu HKD Napredak, zatim Osnovnoj glazbenoj školi i fratrima Franjevačkog samostana.

Hrvatsko kulturno društvo Napredak obnovilo je rad 1991. godine. U proteklom desetljeću priredilo je niz kvalitetnih manifestacija u Kreševu: - Književne večeri - Likovne i izložbe ručnih radova - Koncerte ozbiljne, pučke i zabavne glazbe - Folklorne priredbe - Javne tribine. HKD Napredak je također imalo vrlo zapažene nastupe u Beču, Stuttgartu i Anconi. Tamburaški sastav "Senjo" je 1998. godine osvojio srebrnu plaketu "Tambura Paje Kolarića" na XXI Festivalu Hrvatske glazbe u Osijeku, a mladi tamburaši su dvije godine kasnije na istom takmičenju dobili brončanu plaketu. Kreševski HKD Napredak organizirao je i brojna gostovanja kulturno umjetničkih društava od kojih su po kvaliteti za sjećanje: - Nastupi folklornog ansambla "Osijek 1962" i - KUD-a "Ivan Goran Kovačić" iz Siska - IV Festival Hrvatske tamburaške glazbe u Federaciji BIH.

IZBOR ZA NAJBOLJE DVORIŠTE

colorful-flower-garden_1373-544.jpg

ZANIMLJIVOSTI IZ KREŠEVA

Kalendar događaja

Rujan 2020
N P U S Č P S
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FOTO GALERIJE

fotogalerije2017btn2

footer_logokresevoba.png

Općina Kreševo
FRA GRGE MARTIĆA 49
71260 KREŠEVO

+387 (0) 30 806 602
opcina@kresevo.ba

O KREŠEVU

Općina Kreševo nalazi se u Središnjoj Bosni u Srednjobosanskom Kantonu/Županiji, a zauzima prostor od 150 km2.Općina Kreševo graniči sa općinama: Kiseljak, Fojnica, Konjic i Hadžići.

VIŠE O KREŠEVU

fbicon.pnginicon.pngyticon.png

Copyright © 2017. Službene stranice Općine Kreševo. Design & development SIK computers

designer17.png