opcina@kresevo.ba | +387 (0) 30 806 602

Predstavnici Općine Kreševo i organizacije Help - Hilfe zur Selbsthilfe e.V. potpisali su ugovor o suradnji na implementaciji projekta “Podrška socio-ekonomskoj stabilnosti regije zapadnog Balkana 2017-2018”.

343.jpg

Projektom je predviđena dodjela materijalnih donacija za 30 korisnika na području Općine Kreševo. Financira ga Vlada Savezne Republike Njemačke kroz Pakt o stabilnosti za Jugoistočnu Evropu kao glavni donator, a implementira ga spomenuta organizacija.  

Cilj projekta je olakšati inkubaciju samostalnih biznisa i samozapošljavanje kroz mjere pomoći za sticanje dohotka u ciljanom ekonomskom sektoru.

Projekt će pomoći 30 odabranih korisnika na području općine, i to u vidu grantova. Svaki grant će se sastojati od materijalnih sredstava potrebnih za poslovnu aktivnost, bez davanja u gotovom novcu ili ekvivalentima novcu. Seminari na temu upravljanja i/ili obuka bit će provedeni u suradnji s lokalnim razvojnim partnerima i besplatno.

Ukupna vrijednost pojedinačne donacije u prosjeku će iznositi 2.000 EUR. Svi korisnici donacije će biti obvezni uplatiti 15% od vrijednosti primljene pomoći, obaviti 10 sati društveno korisnog rada, registrirati biznis (gdje je to primjenjivo), pokrenuti proces standardizacije proizvodnje prema uputama Helpa, te – kad god je to moguće – prisustvovati obukama.

Help će odabrati korisnike projekta u skladu s ustanovljenim skupom socijalnih i ekonomskih kriterija. Samohrani roditelji, žene, osobe sa invaliditetom i udruženi projekti stvoreni od strane ugroženih grupa bit će posebno uzeti u obzir, ovisno o održivosti predložene poslovne ideje.

Dodatno će Help potaknuti razvoj kroz omogućavanje i uključivanje pet podržanih ili novih korisnika u proces brendiranja vlastitog proizovda ili integralne/organske certifikacije vlastite proizvodnje, a koju će implementirati partnerska organizacija specijalizirana za integralnu/organsku certifikaciju, te omogućiti savjetodavne usluge za korisnike u toku implementacije projekta. 

Općina se obavezuje uplatiti financijski udjel u iznosu od 21.176,48 EUR (41.417,60 KM).

Copyright 2007-2020 OPĆINA KREŠEVO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17