opcina@kresevo.ba | +387 (0) 30 806 602

Najčitaniji portal u BiH, sarajevski Klix, nakon članka o Mihaelu Pejaku i intervjua sa načelnikom Općine Radojem Vidovićem, danas je objavio još jedan tekst o Kreševu. Ovaj put je riječ o tome kako se u Kreševu slavi Božić, a novinarka Maja Nukić i fotograf Davorin Sekulić posjetili su obitelj Krune i Anđe Franjčević.
zKF
Kada smo došli u posjetu Frančevićima, baka Anđa je vršila posljednje pripreme pred ovaj veliki blagdan, dok je njen suprug Kruno pekao meso na žaru. Kuća je ukrašena raznim ukrasima, a ispred je velika jelka. Sve miriše na suhe kolačiće i odiše prazničnim duhom. U kući na tri sprata žive tri porodice, Anđa i Kruno sa svojom dvojicom sinova koji imaju porodice. Kćerka je, kažu sa sjetom, u Njemačkoj.
"Badnja večer je posebna večer kada se porodica okupi. Najmlađi član porodice pri ulasku pali tri svijeće koje označavaju Sveto trojstvo i kaže svima 'Hvaljen Isus, čestit Božić i Badnja večer'. Tada se večera i prvo se uzima pogača koja je napravljena na starinski način od kora, a potom bijeli grah i bijeli luk s uljem koji se servira u posebnoj zdjeli. Običaj je da svi nazdrave rakijom, i mali i odrasli", kazala nam je Anđa.
Cijeli članak možete pročitati na linku http://www.klix.ba/vijesti/bih/bozic-u-kuci-francevica-iz-kreseva-porodici-blagdan-uz-tradicionalnu-hranu-i-vjerske-obicaje/151224113

Copyright 2007-2020 OPĆINA KREŠEVO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17