opcina@kresevo.ba | +387 (0) 30 806 602

Skoko_1689576881_81.png
Stjepan Skoko / SUM Mostar

 

Venecijansko bijenale, više od jednog stoljeća je najprestižnije, najdugovječnije i međunarodno najvidljivije mjesto globalnog susreta umjetnika, kustosa, publike, teoretičara, muzealaca i kritičara suvremene umjetnosti.

Stručno Povjerenstvo za odabir prijedloga projekta, povjerenika i institucije iz Federacije Bosne i Hercegovine za sudjelovanje Bosne i Hercegovine na 60. Venecijanskom bijenalu suvremene umjetnosti 2024. godine, odabrala je Projekt Sveučilišne galerije Sveučilišta u Mostaru pod nazivom: „Mjera mora“, umjetnika Stjepana Skoke i Komesara i kustosa Marina Ivanovića.

Njihov projekt ''Mjera mora'' predstavlja skulpture kvadratnog oblika koje podsjećaju na kvadrate nautičkih karata i plavetnilom podsjećaju na more. Drugi dio umjetničke instalacije su nazvane ''dagnje'', odnosno skulpture koje predstavljaju podmorje.
Skoko je u obliku običnog sača prepoznao drugi oblik. Vidio je u njemu školjku i od velikog broja sačeva koji su iskovani u Kreševu oblikovao skulpture dagnji i ostalih školjki Jadranskog mora.

Sačeve su iskovali vrsni majstori u ''Kovačnici ČKL''.

Također, Papa Franjo otputovat će 28. travnja u Veneciju kako bi posjetio tamošnju crkvenu zajednicu i Venecijanski bijenale za 2024. godinu.

 

Mjera_mora_Stjepan_Skoko_bijenale.jpg
SUM / Mostar

Copyright 2007-2020 OPĆINA KREŠEVO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17