opcina@kresevo.ba | +387 (0) 30 806 602

Ovog vikenda je, u organizaciji Zavičajne udruge „Kreševski citrin“, održano još jedno, osmo izdanje Geo-kampa.
agk 13

U dva dana sudjelovalo je sedamdesetak ljubitelja minerala i kristala iz BiH, Hrvatske i Austrije. Rame uz rame s profesionalcima, skrivena blaga srednjobosanskih planima istraživao je i veliki broj mladih.

Prvoga dana istraživali su na trima lokalitetima u blizini Kreševa. Prvi lokalitet je istražni rad poznatog istraživača Dragutina Lermana, opisan u njegovoj knjizi Kreševski dnevnici 1916.-1918. Lerman u toj knjizi točno prije 100 godina kaže: "Do kraja imat ćemo na ovom lokalitetu 10 vagona rude". Na tragovima poznatog istraživača sudionici geokampa su tražili mineral azurit. To je bakreni mineral plave boje koji se, između ostalog, koristio i za proizvodnju slikarske boje. Veliki dio slikara renesanse slikao je upravo s plavom bojom napravljenom od ovog minerala. 

Na drugom lokalitetu, koji se nalazi pored bivšeg rudnika barita, kopali su se kristali kvarca i barita, a na trećem citrini. Na kraju dana organiziran je izbor najboljih kristala pronađenih tijekom dana. Svaki sudionik mogao je prijaviti dva kvarca i jedan azurit. Treće mjesto osvojila su braća Tomaš i Jakov Raguz iz Kiseljaka, a drugo Mak Bajramović iz Sarajeva. Samo nijanse su odlučivale o prvom i drugom mjestu, a zahvaljujući citrinu, koji je bio na matičnoj dolomitnoj stijeni, prvo mjesto odnio je Karlo Buzuk iz Kreševa.

Drugoga dana sudionici su istraživali još nekoliko lokaliteta u blizini Kreševa. Geo-kamp je ove godine održan po osmi put, a svi minerali pronađeni tijekom protekla dva dana bit će izloženi na Sajmu minerala, stijena, fosila, dragog i poludragog kamenja, koji će u listopadu biti održan u Kreševu.
agk 14
agk 15
agk 11
agk 16
agk 12




Copyright 2007-2020 OPĆINA KREŠEVO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17