opcina@kresevo.ba | +387 (0) 30 806 602

Među gostima na otvorenju samostanskog muzeja u Kreševu bio je i splitski gradonačelnik prof. dr. Ivica Puljak. Nakon ceremonije ispred samostana obišao je Kreševo zajedno sa svojim domaćinom, općinskim načelnikom Renatom Pejakom.
Puljak 3
Pejak i Puljak razgovarali su o mogućnostima za suradnju Kreševa i Splita, zaključivši da prostora sigurno ima, pogotovo kad su u pitanju mladi i talentirani ljudi koji mogu pokrenuti i dati zamah na nekim novim područjima.
Puljak je inače bio oduševljen prijemom u Kreševu, ali i smještajem na „Ribnjaku“, a u muzeju se najduže ispred zbirke petrografske zbirke, kazavši da će ponovno doći i na miru razgledati minerale i rude Kreševa i Središnje Bosne.
Inače je diplomirao elektrotehniku na splitskom Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje te potom, 1994., magistrirao fiziku elementarnih čestica na odsjeku za fiziku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. Na sveučilištu Pierre i Marie Curie u Parizu doktorirao je fiziku elementarnih čestica. Tijekom studijskog boravka u Francuskoj njegov talent prepoznale su francuska i hrvatska vlada, čiji je bio stipendist.
Od 1993. godine sudjeluje u radu jednog od najprestižnijih svjetskih laboratorija za nuklearna istraživanja i fiziku elementarnih čestica - CERN-u. Redoviti je član CMS kolaboracije CERN-a od 1994. Jedan je od 8000 znanstvenika koji su sudjelovali na projektu pronalaska tzv. "Božje čestice", Higgsova bozona. Projekt je trajao više od 20 godina, a tijekom najintenzivnijeg razdoblja 2011. i 2012., prof. Puljak je vodio grupu znanstvenika koji su se pokazali vrlo učinkovitima na projektu i koji su 14. lipnja 2012. godine objavili moguće otkriće Higgsova bozona.
Puljak 2Puljak 1

Copyright 2007-2020 OPĆINA KREŠEVO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17