opcina@kresevo.ba | +387 (0) 30 806 602

U povodu Dana općine Kreševo u „Napretkovom“ domu je održana svečana sjednica Općinskog vijeća Kreševo.
Sves 02
Sjednica je započela intoniranjem himne BiH i himne hrvatskog naroda Lijepa naša domovino te minutom šutnje za umrle članove Vijeća i za poginule i nestale hrvatske branitelje, a nastavljena pozdravnim riječima i čestitkama zamjenice predsjedatelja Vijeća, Tanje Bradara.
Nazočnim se zatim obratio i općinski načelnik Renato Pejak, prezentirajući urađeno u proteklom razdoblju i planove za naredno razdoblje. On je najprije ukazao na probleme s kojima se Općina susretala zbog korona-pandemije, koja jest usporila, ali nije zaustavila infrastrukturne projekte i druge investicije.
Kad je u pitanju infrastruktura u proteklih godinu dana, Županijska direkcija za ceste izvršila je rekonstrukciju ceste na ulazu u Kreševo koja je obuhvatila izgradnju nogostupa te regulaciju korita Kreševčice u dužini od 300 metara. Ukupna vrijednost radova iznosila je 294.000 KM. Rekonstruirane su i dvije dionice prometnice Volujak - Ivica na cesti prema Lepenici, jedna u dužini od 450 i druga u dužini od 150 metara, a vrijednost radova iznosila je 206.000 KM. Nedavno su, ugradnjom drugog, završnog sloja asfalta i proširenjem prometnice koja je vozačima predstavljala veliki problem, završeni i radovi na sanaciji tzv. Kvasinovoj krivini, vrijedni 315.000 KM. Uskoro slijedi i potpisivanje ugovora za rekonstrukciju lokalne ceste Crnići – Crnićki Kamenik, a vrijednost radova po okvirnom sporazumu iznosi 350.000 KM. Startat će se s 1. fazom, vrijednom 100.000 KM, za što je sredstva osiguralo Federalno ministarstvo izbjeglih i raseljenih osoba. Županijsko ravnateljtvo za ceste trenutno obavlja radove na dijelu regionalne ceste Kreševo - Kiseljak, od mosta na gornjoj Trosci do mosta kod srednje škole u dužini od oko 360 metara; trenutno je u toku proširenje ceste izgrdnjom potpornoga zida, a u narednoj fazi predviđena je i izgradnja nogostupa i potpuna rekonstrukcija prometnice u navedenoj dužini.
Osim infrastrukturnih, realiziraju se i brojni drugi projekti. Tako intenzivno traju radovi na proširenju kapaciteta dječjeg vrtića „Radost“. Projekt je vrijedan 314.722 KM, a sredstva su namaknuta od Federalnog ministarstva financija (213.355,55 KM) i Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske (300.000 kuna). Općina, osim povećanja kapaciteta, teži i osigurati produženi boravak djece u vrtiću.
Općina mnogo polaže na djecu pa se tako za vrtić iz proračuna izdvaja 4000 KM mjesečno, a za svako novorođeno dijete Općina roditeljima daruje po 500 KM. Za osnovce od prvog do petog razreda Općina je osigurala besplatne udžbenike, a ako ih resorno minisarstvo ne osigura za učenike viših razreda (od šestog do devetog), za to će se pobrinuti Općina. U akademskoj 2020./2021. 27 studenata dobilo je stipendiju Općine u iznosu od 1000 KM. Cilj za naredno razdoblje je opremiti osnovnu i srednju školu najsuvremenijim učilima i informatičkom opremom kako bi nastavni proces bio što kvalitetniji.
Načelnik Pejak zahvalio je dr. Draganu Čoviću i svima koji su pomogli da, otvaranjem samostanskog muzeja, naše kulturno blago bude prezentirano zainteresiranim. Općina je pomagala i pomaže sva kulturna dešavanja, a financijska potpora HKD-u „Napredak“ je stalna.
U 2021. godini Općina je u proračunu povećala sredstva za sport s dosadašnjih 26.000 na 35.000 KM, a Povjerenstvo za sport je izradilo Strategiju razvoja sporta za naredno razdoblje. To je doprinijelo i da se od ove sezone NK „Kreševo“ ponovno vrati u ligaška natjecanja.
Općina subvencioniranjem proizvođača mlijeka pomaže i rad Poljoprivredne zadruge, a radi se i na tome da projekt sirane bude završen što prije. Također izgradnjom zelenih otoka i sudjelovanjem u kupnji specijaliziranog višebamjenskog vozila „unimog“ pomaže i rad JKP „Kostajnica“. Najvažniji projekt u kome je Općina pomogla „Kostajnici“ je izgradnja mini-mikro postrojenja za proizvodnju električne energije na postojećem gradskom vodovodu, a sredstva za projekt, koji se nalazi u završnoj fazi, osigurana su donacijom Vlade Češke Republike.
Kad je u pitanju razvoj turizma, najvažniji je, naglasio je Pejak, projekt izgradnje hotela. Investicija je teška oko 2 milijuna KM, a osim što će to dati novi, veliki zamah razvoju turizma, bitno je i to što će biti otvoreno 15-20 novih radnih mjesta. Također se u narednom razdoblju očekuje i ulaganje u smještajne kapacitete SRC „Lopata“, a radovi na Torinama iznad Deževica, koji obuhvaćaju izgradnju jezera i šetnice, za koje su sredstva osigurana od Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske trebali bi biti završeni do kraja godine.
Domaći investitor skupa s parterima iz Austrije gradi i u našoj poslovnoj zoni. Općina je, kazao je Pejak, uložila oko 190.000 KM u izgradnju infrastrukture, proširenje mosta, izgradnju parkinga i regulaciju korita rijeke, time i u rješavanje prilaza parceli na kojoj se gradi nova tvornica „Reindustries“. Radovi u poslovnoj zoni su uvelike u toku, investitor je kupio cca 35000 četvornih metara zemljišta, planira graditi nekoliko proizvodnih hala (u toku je izgradnja hale veličine nešto manje od 2000 četvornih metara), a u ovom objektu proizvodila bi se, i to isključivo za izvoz, aluminijska i PVC stolarija, što također podrazumijeva nova radna mjesta. Rok za završetak radova je travanj iduće godine.
Nakon Pejaka, nazočnim se obrazio i predsjednik Federacije BiH, Marinko Ćavara, a sjednicu su glazbenim točkama uljepšale članice i članovi pjevačkoh zbora HKD „Napredak“ i kreševski tamburaši.
Sves 01Sves 03Sves 04

Copyright 2007-2020 OPĆINA KREŠEVO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17