opcina@kresevo.ba | +387 (0) 30 806 602

358218741_3174166246221565_8540685658023680071_n.jpg

 

Jučer je u Hotelu Park u Širokom Brijegu održana Svečanost uručivanja Ugovora o financiranju u sklopu „Programa prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine“ za 2023. godinu. Vrijednost 70 dodijeljenih Ugovora za 70 projekata iznosi 2 milijuna eura.

Općina Kreševo je zajedno s Požegom iz ovog Programa dobila 28.000,00 eura. Kreševu je pripalo 20.000,00 eura i od tih sredstava će djelomično financirati nabavu višenamjenskog traktor s priključcima za održavanje javnih površina.

Svečanost koju je organiziralo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske, obratili su se gradonačelnik grada Širokog Brijega Miro Kraljević, predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Predrag Čović, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman te predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragan Čović. 

„To je kontinuitet našeg nastojanja i hrvatske Vlade prije svega podrške Hrvatima u BiH ali koje manifestiramo s ovim konkretnim programima suradnje i konkretno s ovim Programom koji je startao prije tri godine gdje je realizirano preko 150 projekata zajedničke suradnje i preko 300 partnerskih institucija iz RH i BiH sudjeluje u zajedničkoj pripremi i provedbi ovog Programa što je hvale vrijedan broj i što pokazuje da se u nekoliko godina razvio kvalitetan mehanizam između institucija RH i BiH a sve s ciljem podrške Hrvatima u BiH“, kazao je ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić. 

Nazočnima se obratio ministar vanjskih i europskih poslova RH Goran Grlić Radman. „Izuzetno mi je drago da smo danas u Širokom Brijegu s ciljem podrške Hrvatima u BiH. Ono što je lijepo bilo vidjeti danas jest cijeli niz korisnika sredstava koja su dodijeljena kroz Program prekogranične suradnje s različitih područja djelovanja od sporta, kulture, obrazovanja i brojnih drugih projekata koji su hvalevrijedni. Naš je cilj i intencija prije svega mog Ministarstva da nastavimo i dalje s ovim programom u godinama koje su pred nama. On je sad bio vrijednosti 2 milijuna eura. Danas je podijeljeno 70 ugovora za 70 projekata. Čestitao bih svima koji su danas dobili svoje ugovore“, istaknuo je ministar Grlić Radman.

Obraćajući se, predsjednik Čović se zahvalio predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću, ministrima u Vladi, posebno nazočnim danas u Širokom Brijegu, ministru regionalnog razvoja i fondova EU Šimi Erliću i ministru vanjskih i europskih poslova Gordanu Grliću Radmanu kao i državnom tajniku Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonki Milasu.

„Svi vi koji ste u ime Vlade i Sabora Republike Hrvatske ovdje s nama i zajedno pokušavate riješiti ključno pitanje opstojnosti i Bosne i Hercegovine a naravno onda i hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, od srca Vam hvala na naporu koji činite, osobito, naglasili smo zadnjih 6-7 godina, s te strane još jednom pozdravit ću i predsjednika Vlade gospodina Plenkovića uz sve vas“, naglasio je predsjednik Čović.

„Ova prekogranična suradnja danas, i preuzimanje ovih ugovora o financiranju, u skopu financijskog aspekta možda i nisu toliko značajna, ali je ta poveznica kojom jačamo naše odnose uz sve druge projekte kojima pomažete našu infrastrukturu, obrazovanje, odnosno naše Sveučilište, naš zdravstveni sustav, da ne nabrajamo sve drugo što radio kroz pojednie resore u infrastrukturi. Činjenica da 16 resora Vlade Republike Hrvatske izravno je uključeno u svakodnevnu koordinaciju s nama u Bosni i Hercegovini. To je jedna snaga, koja se ne može iskazati novčanim jednicama ili novčanim vrijednostima. I s te strane nama je omogućemo da možemo biti politički narod u Bosni i Hercegovini, da možemo zagovarati europski put Bosne i Hercegovine. Jedini ga predvoditi, ja bih kazao. I to ćemo nastaviti. Bez toga političkog utjecaja na svim razinama, teško bi to mogli. Hvala od srca na doprinosu koji činite“, istaknuo je između ostalog predsjednik Čović.

Copyright 2007-2020 OPĆINA KREŠEVO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17